För högt blodtryck för "isracing-Posa"

Den svenska isracingvetranen Per Olov ”Posa” Serenius fick startförbud vid helgens VM-premiär i isracing. Den ryske tävlingsläkaren bedömde att ”Posa” hade så högt blodtryck att han inte fick tävla.

I helgen kördes de två första VM deltävlingarna (av 6) i isracing i Ufa i Ryssland.

För 30:e året i följd har 58-årige Posa Serenius kvalificerat sig för VM, men nu blev det ingen start för Posa. Tävlingsläkaren testade den svenske veteranens blodtryck och ordinerade startförbud.

Nu hoppas ”Posa” på att kunna ta revanch i helgens lag VM som körs i Saransk också det i Ryssland. Posa har ökat medicineringen och hoppas att få starta som en tredjedel av vad som måste vara världens äldsta landslag.

Posa Serenius är född 1948, hans lagkamrater Stefan Svensson 1958 och Torleif Burman 1979.

När det gäller resten av den individuella VM serien så säger Posa att han kommer att göra sitt bästa för att placera sig så högt som möjligt, även om han inte räknar med att kunna nå toppen när han nu berövats möjligheten att köra de två första av de sex deltävlingarna.

Stefan Svensson ligger åtta efter en åttonde och en nionde plats i helgen.

De återstående deltävlingarna går i Assen i Holland och Berlin, och det är bara i Ryssland man har läkarundersökning före tävling.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista