Friidrott: Nostalgitrippen

Möten med forna friidrottshjältar och hjältinnor som det finns all anledning att komma ihåg.

Ann-Louise Skoglund tog EM-guld på 400 m häck 1982 i Stuttgart och var en av Sveriges främsta friidrottare på 1980-talet.
 

Richard Dahl blev oväntat europeisk mästare i höjdhopp vid EM i Stockholm 1958. Dahl hoppade då 2,12 och satte nytt svenskt rekord.
   

Löparen Dan Waern var en av världens främsta medeldistanslöpare på 1960-talet. Han tog EM-silver 1958 och blev OS-fyra 1960 på 1 500 m. Waern har dessutom fortfarande det svenska rekordet på 1 000 m.
 

Stavhopparen Kjell Isaksson var först i världen att hoppa över 5,50. Under 1971 satte han världsrekordet på 5,54 i Texas, USA.
 

Henrik Dagård var tiokamparen som tog EM-silver 1994. Men hans karriär kantades av hämmande skador som till slut tvingade honom att sluta.
 

Hinderlöparen Anders Gärderud om OS-guldet 1976, tjusningen med löpning, sin bristande vinnarskalle, den välgörande smärtan och om hur nya rekord slås.
 

Stjärnsprintern Linda Haglund var en av de berömda 56:orna. Hör hennes livs historia som innehållit framgångar, dopning och fall.
    

Den forne höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg om sin karriär och svensk friidrott idag.
  

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista