Klassiska ögonblick från simbassängen

Lyssna på Radiosportens referat från klassiska ögonblick från den svenska simhistorien.

Gunnar Larssons seger på 400 meter medley vid OS 1972 i München, är ett av de mest klassiska ögonblicken i svensk idrottshistoria. Marginalen till amerikanen Tim McKee var extremt minimala 2 tusendelar av en sekund.

Ulrika Knape tog dubbla medaljer i simhopp vid OS i München 1972. Ulrika inledde med silver i svikthopp och följde sedan upp med ett guld i höga hopp. Slutpoäng i finalen (390,00) var den högsta internationella någonsin och avslutningshoppet var så nära perfekt som möjligt.

Ulrika Knape stod på toppen av sin karriär under tidigt 70-tal. Vid EM i Wien 1974 säkrade hon guldet i det allra sista hoppet. Hennes sista hopp var 1,5 tyska i pik och hon behövde ett domarsnitt på 7,5 för att vinna.

Bengt Baron tog sensationellt Sveriges första OS-guld i ryggsim sedan han vunnit finalen på 100 meter i Moskva 1980. Sommarspelen i dåvarande Sovjet bojkottades dock av flera västländer, däribland duktiga simmarnationer som USA och Västtyskland.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista