1 av 2
Ingen vind i seglen för båtarna.
2 av 2

Segling: Dåliga vindar stoppade dag ett

På måndagen skulle utmanarseglingarna om Americas Cup ha startat i Valencia men svaga och instabila vindar ställde till det för arrangörerna.

Strax före klockan fem på måndagseftermiddagen kom beskedet att det det inte blir någon segling utanför spanska Valencia.

Nu blir det förhoppningsvis bättre seglingsförhållanden på tisdagen då den svenska utmaren Victory Challenge möter först Team China och därefter BMW Oracle från USA.

De matcher som var planerade till måndagen skjuts upp till den första reservdagen som är på fredag.

Fakta: Så seglas Americas Cup
Elva utmanare från nio länder gör upp om att få utmana om Americas Cup. Det är 32:a gången sedan 1851 som den åtråvärda bucklan sätts på spel.

Den här gången i Valencia, eftersom titelhållaren Alinghi representerar Schweiz, och reglerna föreskriver att tävlingen skall genomföras i havet.

Utmanarseglingarna är indelade i två grundomgångar där alla möter alla. Vunnen match ger två poäng, förlorad noll. Efter de två grundomgångarna går fyra båtar till semifinal. Till sist återstår bara en båt som får utmana Alinghi om Americas Cup.

Nytt för den här upplagan av Americas Cup är att det seglats ett antal förkvalsregattor under de två senaste åren och att båtarna tar bonuspoäng från förkvalen med sig in i huvudtävlingen.

Tre storfavoriter och en svensk båt
I förhandssnacket finns det tre storfavoriter till semifinalavancemang: Team New Zealand, Oracle från USA och Luna Rossa från Italien. Övriga åtta lär få kämpa om den fjärde semifinalplatsen.

För femte gången i tävlingens historia och för andra gången i följd finns det en svensk utmanare. Victory Challenge ligger sexa av utmanarna efter de förkvaltävlingar som genomförts under de två senaste åren.

Dessutom finns det en svensk besättningsman, Magnus Augustsson, på Italienska Luna Rossa.

Detta är de 11 utmanarna:
Team New Zealand (förlorade cupen till Alinghi 2003), startar på 4 poäng.

BMW Oracle Racing, USA (andra utmaningen), startar på 3 poäng

Luna Rossa ITA, (i cupfinal 2000, i utmanarfinal 2003), startar på 3 poäng.

Desafio Español SP, (utmanar för första gången), startar på 3 poäng.

Mascalzone Latino, Italien (utmanar för andra gången), startar på 2 poäng.

Victory Challenge, Sverige (andra utmaningen), startar på 2 poäng.

Team Sosholoza, Sydafrika (första utmaningen), startar på 2 poäng.

Areva Challenge, Frankrike, (första utmaningen, hette K-Challenge t.o.m 2006), startar på 1 poäng.

United Internet Team Germany, Tyskland (första utmaningen, styrs av danske OS-guldmedljören Jesper Bank som seglade för Sverige 2003), startar på 1 poäng.

China Team, (första utmaningen), startar på 1 poäng.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista