En seger och en förlust för Järv.

Americas Cup: Vind, seger och förlust

Äntligen kom vinden och svenska Victory Challenge inledde med en seger och en förlust när kvaltävlingen till Americas Cup startade utanför Valencia.

Americas Cup-seglingarna är igång efter fyra dagars stiltje och det började bra för Victory Challenge.

Den svenska seglingssatsningen, som använde båten Järv, vann tämligen enkelt den första matchen mot sydafrikanska Shosholoza. Efter en dålig start kunde rorsman Magnus Holmberg styra svenskbåten till seger med 46 sekunder.

Däremot blev det en förväntad förlust mot italienska Luna Rossa, till slut med drygt en minuts marginal. Det var italienarnas sjätte seger på lika många försök mot Victory Challenge.

Luna Rossa har också på förhand setts som en av semifinalkandidaterna i tävlingen.

Stora ändringar i seglingsprogrammet
Alla inställda seglingar i utmanarserien till Americas Cup har tvingat arrangörerna till ändringar i programmet.

I stället för att försöka pressa in de hittills inställda seglingarna på reservdagar och tävlingsdagar under den andra grundomgången har man bestämt att hela grundomgång ett ska vara klar innan den andra omgången startar.

De elva utmanarbåtarna i Louis Vuitton Cup ska mötas i inbördes matcher två gånger. Men de fyra första dagarnas tävlande, totalt 40 matcher, ställdes in på grund av för lite vind.

Grundomgång två får vänta
Med alltför många inställda och flyttade seglingar blir tävlingsprogrammet oöverskådligt. Därför meddelade arrangörerna på fredagen att grundomgång ett ska seglas klart innan grundomgång två börjar.

Semifinalerna i Louis Vuitton Cup, dit de fyra främsta från grundomgångarna går, är fortfarande planerade att inledas den 14 maj. De avgörs i bäst av nio seglingar.

Utmanarfinalen börjar den 1 juni och själva Americas Cup den 23 juni.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista