Speedway: Seger för Andreas Jonsson

I årets fjärde GP-tävling körde åkarna med sorgband efter den tragiska kraschen i veckan. Glädjande för Sverige var att Andreas Jonsson stod som segrare.

En viss glädje strålar igen inom svensk speedway. Efter Kenny Olssons dödskrasch i speedway-allsvenskan i Norrköping i torsdags var det dags för Grand Prix-tävlingar.

På lördagen åkte VM-förarna i svarta sorgband på Parken i Köpenhamn i årets fjärde GP-race. Det som är glädjande är att Andreas Jonsson vann.

VM-segern var Andreas Jonssons fjärde i karriären, i en final där han höll hemmaföraren Nicki Pedersen bakom sig. Pedersen blev tvåa. I finalen fanns också Leigh Adams och Tomasz Gollob.

Utbuad av publiken
Dock blev Jonsson intensivt utbuad av den danska publiken, efter vad som hände i semifinalen.

Där blev det en närkamp mellan Andreas Jonsson och danske Hans Andersen, dansken tappade kedjan, protesterade efteråt hos domaren, men fick inget gehör.

Jonsson tog finalplatsen – och sen alltså även veckans GP-seger. Han säger själv att han bytt motorer i cykeln till den här helgen, och att det verkligen bidrog till succén.

I VM-tabellen är Jonsson nu 7:a med 33 poäng. Men ledande Nicki Pedersen har mer än dubbelt så många, 74. Trea och fyra är Leigh Adams och Hans Andersen.

En positiv svensk överraskning var även att Antonio Lindbäck gick till semifinal. Hans bästa insats hittills i årets VM. Nästa VM-deltävling körs i Cardiff den 30 juni.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se