Många speedwayskadade - Holta borta

Speedwayföraren Rune Holtas skador från söndagens flygkrasch i Polen är värre än befarat och norrmannen är en i raden av många förare med skadebekymmer.

Rune Holta kommer att missa ett antal matcher, vilket innebär ytterligare skadebekymmer för de regerande mästarna Vetlanda.

De första rapporterna efter flygolyckan i Polen var att Rune Holta klarat sig bra. Nu är läget annorlunda.

– Han måste vila på obestämd tid. Han har skall- och nackskador utan att det är några frakturer, säger Vetlandas sportchef Bo Wirebrand till TT.

– Vi kommer att köra riders replacement för honom eftersom Jason Crump måste på ett läkarbesök, säger Wirebrand.

Under söndagskvällen kraschade också Tomasz Jedrzejak i Polen och inte heller han kan köra Vetlandas match på tisdag i Avesta.

Många borta på grund av skada
Bottenlaget Kaparna har också problem. Lagets VM-förare Matej Zagar tvingades bryta lördagens VM-tävling efter ett heat med smärtor i bröstkorgen och kommer inte till Kumla på tisdagskvällen.

Vetlanda och Kaparna är inte ensamma om skador. I Smederna saknas Wieslaw Jagus som tvingas operera det finger han skadade under Eskilstunas VM-tävling, Piraterna saknar fortfarande Robert Kosiecha.

Indianernas Henrik Gustafsson är inte återställd efter sin revbensskada och Masarna tvingas köra utan Simon Stead som kraschade i England i torsdags, dock utan några frakturer.

Dessutom kan inte Västervik mönstra Tomasz Gollob på grund av söndagens flygolycka. Lägg därtill tragedin i Norrköping i förra veckan när allsvenskan Vargarnas förare Kenny Olssom miste livet efter en våldsam krsach

Elitserien kör på som planerat
Trots den senaste tidens svåra olyckor inom speedwaysporten kommer Elitserien att köra vidare på tisdagen som planerat.

Det är upp till varje klubb att inför omgångens matcher arrangera någon form av minnesstund över det tragiska som har hänt.

Säkerhetsarbetet inom sporten har nu kommit i fokus på allvar och Svemo har beslutat att ta tv-avtalspengarna som har kommit in, 300 000 kronor som en första åtgärd.

På ett möte i lördags beslutades ett helt paket med åtgärder som snarast skall sättas igång, bland annat vill man återinföra träningsvarv för att förarna skall få ett grepp om banans beskaffenhet före tävlingen.

Och säkerhetsarbetet kommer att beröra alla banor, inte bara elitseriebanorna, enligt Svemos generalsekreterare Per Westling.

Radiosporten
radiosporten@sr.se