Friidrott: Sanna Kallur tvåa i årets premiär

Susanna Kallur blev tvåa på 12,76, slagen bara av USA:s Michelle Perry, i sitt allra första lopp för året utomhus på 100 m häck.

 

Sex hundradelar. Den lilla marginalen skiljde Susanna Kallur från vinnaren Michelle Perry i Golden League-premiären.

I fjolårets lopp just i Oslo blev Falu-Susanna fyra på 12,86. Men nu blev hon alltså tvåa, och denna gång med tiden 12,76.

- Jag är väldigt nöjd, säger Kallur till Radiosporten. Man får komma ihåg att det var den allra första tävlingen.

- Det gick lite knaggligt i början, men sedan flöt det på jättebra. Om jag hade fått en häck till hade jag nog slagit Michelle Perry, säger Susanna Kallur.

Bara några minuter före Kallurs lopp var det rekordjubel på Bislett. Tidigare under 2007 har vi sett världsrekord noteras i damernas slägga och herrarnas halvmarathon. Nu kan vi lägga till damernas 5 000 m.

På fredagskvällen i Oslo lyckades Meseret Defar, Etiopien, kapa rekordet med åtta sekunder till nya noteringen 14.16,63.

I b-finalen på 100 m häck noterade Jenny Kallur årsbästa för sin egen del med 13,16. Tidigare i år hade hon som bäst sprungit på 13,28.

Dessutom har Christin Johansson sprungit 3 000 m hinder, där hon slutade på 17:e och sista plats. Hon tröttnade på slutet och kom in på 10.09,73. Hon har tidigare i år sprungit på ca 9.40.

Damernas 100 m är en Golden League-gren som vanns av överraskningen Stephanie Durst, USA, på 11,22. Kim Gevaert, Belgien, som vann EM i Göteborg blev trea.

Ifjol vann Sherone Simpson, Jamaica, 12 av 14 lopp på 100 m, bl.a. fyra av GL-loppen. Hon kom nu sist, dock till synes skadad. 

Det var däremot helt väntat att Sanya Richards, USA, tog hem första drabbningen på 400 m. Richards blev ifjol, tillsammans med Asafa Powell, ”Årets friidrottare i världen”.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se