Oviss framtid för Svenska Rallyt.

Svenska Rallyt i fara efter VM-bantning

Var fjärde deltävling i rally-VM ska bort från och med 2009 efter beslut av internationella bilsport-förbundet. Det gör framtiden oviss för Svenska Rallyt.

Det internationella bilsportförbundet (Fia) har beslutat att rally-VM från och med 2009 bara ska ha tolv deltävlingar.

I dagsläget har rallyserien 16 deltävlingar. Huvudorsaken till ändringen är att sänka kostnaderna och på så sätt försöka locka nya bilfabrikanter att delta i mästerskapet.

– Jag vet ju att vi i Sverige levererar en mycket bra och säker tävling, vi är en av de få vintertävlingarna i serien, säger Bertil Klarin, som ändå inte känner sig helt säker på svenska rallyts framtid, till Radiosporten

För svensk del kan beslutet innebära att det klassiska Svenska Rallyt stryks från kalendern, eller att Sverige får finna sig i att arrangera ett VM-rally mer sällan.

– Tilldelas vi en av de tolv tävlingarna på fast basis så är det någonting vi föredrar, säger Klarin angående om att dela tävlingen med Norge.

Det är många som ska dela på rally-VM-kakan. Flera länder har tillkommit bland presumtiva arrangörer, bland dem Japan, Mexico, Irland och Portugal. Dessutom har Norge blandat sig i leken, som konkurrent till de svenska vintervägarna.

Frågan ska nu utredas. I oktober väntas en detaljerad plan för hur avvecklingen av fyra deltävlingar ska gå till.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".