"Carro" Klüft tränar hårt inför VM.

Reportage: Klüft tänker om efter VM

Carolina Klüft är ett av våra största hopp inför friidrotts-VM. Hon satsar stort mot mästerskapet men tankarna framåt är att specialisera sig på en favoritgren.

Det är högsäsong för Sveriges friidrottare. Carolina Klüft tävlar och tränar hårt sommaren igenom. Det stora målet den här säsongen är VM som avgörs i Japan i augusti.

Klüft, som under flera år varit överlägsen i sjukamp, ser fram emot VM. Men hon berättar att hon snart kommer specialisera sig på enbart en gren. Troligtvis blir det då längdhopp, en gren där hon redan nu kan hävda sig med världseliten.

Än så länge är det dock sjukamp som gäller. Om hon får välja på att slå svenskt rekord i längdhopp eller slå sitt personliga rekord i sjukamp är svaret enkelt. 

– Det är sjukamp just nu. Det är det som är nummer ett för mig och jag har ständigt fokus på det, säger Klüft.

Att slå hennes rekord på 7001 poäng från VM i Paris är däremot inte lätt. Det krävs två dagar av perfekta reslutat.

– Det är sju grenar som måste funka 100 procent alla sju under en och samma tävling, konstaterar ”Carro”.

Njuter av sommaren
Men nu är det sommar, och även om det blir mycket träning finns det annat som lockar för Sveriges stora stjärna.

– Att träffa familj och vänner, att vara ute, ligga på en brygga i solen, ligga i hängmattan, äta jordgubbar. Jag försöker prioritera att insupa energi. Det behöver kroppen och framför allt själen.

Det finns en utbredd tro om att elitidrottare aldrig kan kosta på sig att njuta av godis, glass och mat. Och före och under tävling är det inte någon särsklit spännande kost som Klüft stoppar i sig. Under tävlingen äter hon ren pasta. Ingenting annat.

– Det låter inte så trevligt, men det är bra. Jag klarar inte av massa smaker då, jag kan inte ens ha någon sås på pastan.

När tävlingen är över finns det däremot stunder då hon njuter av helt annan mat. En och annan glass slinker ner. Och även fet mat.

– Hemmagjord pizza är bland det bästa som finns, skrattar ”Carro”.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".