Seger för skeppare Lewander.

Gotland Runt: Ericsson först åter i hamn

Ericsson var snabbast båten i årets upplaga av Gotland Runt. Svåraste konkurrenten ABN Amro gick på grund och tvingades bryta.

Strax före klockan 10 på tisdagsförmiddagen passerade Ericsson mållinjen i Sandhamn och det var en nöjd skeppare.

Anders Lewander, som gjorde sin första kappsegling i Sverige med Ericsson, fick en dålig start strax utanför Sandhamn. Men vid första rundningen vid Svenska Björn var de precis före värsta konkurrenten och storfavoriten och ABN Amro One.

Amro på grund – defilering för Ericsson
Den holländska båten kom ikapp och förbi, när de två båtarna gippade sig söderut utanför Gotlands ostkust.

Medan Ericsson valde att gå längre ut till havs kom ABN Amro One för nära land och seglade på grund. Ingen ombord på ABN skadades men den stora VO 70-båten tvingades bryta tävlingen.

Ericsson rundade Gotlands sydspets, Hoburgen, tillsammans med många andra båtar. Men upp mot målet i Sandhamn seglade de förbi och i från samtliga konkurrenter.

Ericsson-syndikatet har köpt ABN Amro One för att över båten efter Gotland Runt för att ha tillgång till en träningsbåt inför nästa Ocean Race i väntan på att de två egna nya båtarna blir färdigbyggda.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".