1 av 2
Storfavorit Alexander Vinokourov.
2 av 2

Inför Tour de France: De stora favoriterna

På lördag startar Tour de France, med prologen i England detta år. Radiosportens utsände Petter Johansson presenterar de fem favoriterna.

En kazak, en australier, en amerikan och två spanjorer är de hetaste cyklisterna att ta hem årets Tour de France.

Det finns egentligen bara en stor favorit i årets Tour de France och det är Kazaken Alexander Vinokourov. Är han i form så krävs det något alldeles extra för att slå honom.

Favoritkandidat nummer 1:
Alexander Vinokourov (Astana)
Han är favorit av flera anledningar: Han tog hem Spanien runt i höstas. Han har den rutin som krävs, årets Tour blir ”Vinos” femte och han har redan två topp-5-placeringar.

2005 slutade han femma och av de fyra cyklister som hade en bättre tid då, finns ingen kvar vid startlinjen i år. Dessutom har han det som också gjorde Lance Armstrong framgångsrik, nämligen ett riktigt bra lag i ryggen, Astana.

Det som möjligen talar emot honom är hans insats i årets upplaga av Dauphiné-Libéré. Vino slutade där på 20:e plats och var chanslös i den tuffaste etappen uppför Mount Ventoux.

Men å andra sidan så skulle han inte vara i toppform under Dauphiné-Libéré, det ska han vara i juli.
– Jag tror inte att han klappade igenom, jag tror han höll igen lite för att inte ta ut sig helt, sa Thomas ”Gotland” Lövkvist efter etappen.

Vinokourovs lag är Astana och är ett av de lag som satsar hårdast på att ta hem totaltävlingen i år. Skulle Vinokourovs form inte hålla så finns det en del reserver att hålla ögonen på som också kan stå som vinnare om de får egna laget till förfogande.

Tysken Andreas Klöden var trea 2006 och tvåa 2004, men deltar primärt som hjälpryttare till Vinokourov. Hjälpryttare är också Andrej Kashechkin som städigt fanns vid Vinos sida under Spanien runt-segern 2006 och som åkte klart bättre än Vinokourov i Dauphiné-Libéré i år.

Favoritkandidat nummer 2:
Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne)

Utanför Vinokourovs stall finns det så klart ett par cyklister som är beredda att hugga om de får minsta möjlighet.

Störst utmanare anses den unge spanjoren Alejandro Valverde vara. Valverde har meriterna (Tre topp5-placeringar i Spanien Runt och stod som Pro Tour-mästare 2006) och talangen.

Valverde har dock aldrig lyckats ta sig runt Tour de Frace utan har de två gånger han tidigare startat tvingats bryta på grund av skada.

Favoritkandidat nummer 3:
Cadel Evans (Predictor-Lotto)
Är det dags för Australien att ta sin första Tour de France-seger? Många tror att Cadel Evans kan vara ett namn för gula ledartröjan i år.

På sina två tidigare Tourer har han slutat 8:a (2004) och 5:a (2006). Mångsidig cyklist som presterar både i bergen och på tempo, men räcker han verkligen ända fram?

Favoritkandidat nummer 4:
Carlos Sastre (CSC)
Blev kapten för CSC-stallet sedan Ivan Basso förbjöds att starta Tour de France förra året. Sastre var bäst av alla i bergen och slog både Klöden och Landis sett till bara bergsetapperna.

Sastre kan dock inte bara inrikta sig på att vara bra i bergen (han vann bergatröjan redan för sju år sen i Spanien runt) utan måste framför allt bli bättre på individuellt tempo.

2006 låg han tvåa inför den nästsista etappen som var en tempoetapp. Han slutade som 20e man på etappen till sist fyra i totaltävlingen.

Favoritkandidat nummer 5:
Levi Leipheimer (Discovery Channel)
En av favoriterna förra året som gjorde bort sig totalt. På den sjunde etappen (som var tempo) tappade sex minuter på slutsegraren Floyd Landis. Det beskrivs som den sämsta etappen i Leipheimers liv.

Men utan sådana felsteg kan Leipheimer finnas med i toppen i år. Han vann Tour of California i år där han också sopade hem tempoetappen före bland andra den tidigare världsmästaren Michael Rogers.

Oroväckande insats på Dauphiné-Libéré i år (en tävling han ju vann 2006) då han slutade mer än tolvminuter efter täten.

Outsiders bland underhuggarna:
Sen finns det så klart en rad underhuggare också, såna som få tror på i första läget men som med rätt händelser i tävlingen kan komma att sitta i vinnarhålet.

Om Vinokourov inte håller, hur bra är då Kashechkin och Klöden? Om Leipheimer faller igenom på en tempoetapp, vem kör i så fall Discovery Channel för, blir det Hincapie? Eller kanske unge, talanfulle Contador som vann Paris-Nice?

Kan 36-årige Christophe Moreau behålla sin vansinniga form? Håller verkligen Rabobanks ryss Denis Menchov genom ett helt Tour de France? Och har Michael Rogers verkligen blivit så bra i bergen att han kan hota favoriterna?

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".