Cykelreporter: Petter Johansson

Radiosportens cykelreporter, Petter Johansson 28, åker för andra året i rad ut i Europa för att bevaka Tour de France.

Varför tycker du om cykel?
– Av många anledningar, men dels fascineras jag av en sport där människan utsätts på enorma prövningar och dels gillar jag att det finns så många moment som gör cykelsporten härligt taktiskt komplicerad.

– Jag fascineras mycket av cykelsporten och speciellt av Tour de France då så klart.

Hur länge har du följt cykelsporten?
– Inte speciellt länge. Jag jobbade för ett TV-bolags hemsida i Paris sommaren 2000, där skulle vi ha en hemsida om Tour de France den sommaren och jag tvingades i princip bli insatt i sporten. Så sen den sommaren är jag fast.

Vad ska sporten göra åt sina dopningsproblem?
– Oj, jag vet inte. Först och främst vill jag väl säga att cykelsporten faktiskt gör väldigt mycket mot dopning.

– Det är bara att jämföra antalet dopningstester med andra idrotter, det skulle vara spännande om lika många tester gjorde på exempelvis fotbollsspelare.

– Men annars måste det till något drastiskt typ att UCI (det internationella cykelförbundet) rensar upp rejäl inte bara bland cyklisterna utan även deras rådgivare, läkare och sportchefer.

– Sen tycker jag väl också att stallen borde ta ett större ansvar för sina cyklister, gör de det så skulle man också kunna tänka sig att straffa stallen,

Så, vem vinner touren i år?
– Jag tror det finns en favorit som är riktigt stor och bakom honom finns runt 7-8 cyklister som också kan vinna.

– Alexander Vinokourov från Astana-stallet är min och många andras storfavorit även om han var blek i Dauphiné-Libéré senast.

– Annars som sagt finns det många…Carlos Sastre, Cadel Evans, Alejandro Valverde, Levi Leipheimer, Alberto Contador, George Hincapie, Andrey Kashechkin... Nej, det är lönlöst, vi kan hålla på hela dagen...

Svenskarna då?
– Det har väl sett hoppfullare ut förr, men jag tror Magnus Bäckstedt kommer att vara tokladdad för att vinna i Canterbury i England på årets första etapp. Han bor ju i Cardiff och har sagt det vore stort att vinna på hemmaplan.

– Men vi vet ännu inte hur det är med Bäckstedts form. Tomas Lövkvist är fortfarande med för att lära men det vore kul om han kunde ta ett par rejäla kliv upp i resultatlistan i år. Topp-30?

Cyklar du själv?
– Nej, inte mer än till och från jobbet. Fast jag klättrade l’Alpe d’Huez förra året.

Oj, bra tid?
– Inte direkt… Jag låg väl typ en timme efter Marco Pantanis rekord tror jag. Men jag hade ryggsäck med bandare i, det hade inte han!

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista