1 av 2
Lance Armstrong i gul ledartröja.
2 av 2

Bokrecension: "Lance Armstrong’s War"

Mats Blomberg recenserar boken ”Lance Armstrong’s War”, som ger en inblick i cykellegendarens uppladdning och liv inför Tour de France 2004.

Bokrecension: Lance Armstrong’s War
One Man’s Battle against Fate, Fame, Love, Death, Scandal, and a Few Other Rivals on the Road to the Tour De France.
Av: Daniel Coyle

I takt med att Lance Armstrong vann allt fler Tour de France-titlar ökade antalet böcker om honom snabbt.

I det rika utbudet av Lancelitteratur finns idag allt från hans ”egna” biografiska böcker, via böcker om vinnande träningsmetoder till ett par mer kritiska och ifrågasättande publikationer.

Boken Lance Armstrong’s War hamnar någonstans mitt på denna tänkta Lancehylla. Detta är inte något okritiskt hyllningsverk till Big Tex, men inte heller känns det som att författaren är ute efter att peka finger.

Följer Armstrong inför touren 2004
Boken är istället en uttömmande beskrivning av Armstrongs träning, uppladdning och förberedelser inför 2004 års Tour de France.

I sin strävan att försöka förstå vad som driver den (då) femfaldige Tour de France-vinnaren och komma fenomenet Armstrong inpå livet, såg författaren Daniel Coyle ingen annan utväg än att flytta till Girona i Spanien.

Just till den ort där Lance Armstrong och flertalet av de andra amerikanska Tour-cyklisterna har sin europeiska bas. Därefter får vi sedan följa Lance, hans lagkamrater och inte minst hans rivaler på träningar och tävlingar runt om i världen.

Coyle skildrar Lance Armstrong och cirkusen runt honom genom egna iakttagelser och mängder av intervjuer med människor i Armstrongs närhet, med Lance själv och med andra cyklister.

Spännande inblick i cykelvärlden
Tack vare författarens gedigna research samt det faktum att han från början själv inte var någon inbiten cyklist, får vi som läsare en spännande inblick i proffscyklingens värld och tillträde till dess innersta kretsar.

Coyle griper sig an alla de skrivna och oskrivna regler som finns inom cyklingen och vill försöka förstå varför de existerar.

Boken är fylld av tänkvärda anekdoter och underhållande porträtt på personer i kretsen kring Armstrong och i Tour de France-klungan. Även om personporträtten i de flesta fall är underhållande, gränsar de ibland till rena karikatyrer.

På gott och ont. I persongalleriet hittar vi bland andra ”Dr Evil” (Dr Michele Ferrari), ”The Eastern Bbc Goombahs” (cyklister från före detta östblocket) och Juanita Cuervo (Sheryl Crow).

Amerikansk vinkel på boken
Den amerikanske författaren generaliserar ibland lite väl lättvindigt och skriver om européer som en gemensam grupp med gemensamma värderingar.

Särskilt tydligt blir detta när Coyle menar att ”för amerikaner är dopning sammankopplat med frågor om moral” medan för européer är det ”helt enkelt något som cyklister är kända för att syssla med”.

Om man kan ha överseende med att boken främst är avsedd fören amerikansk publik, finns här många intressanta fakta och berättelser att ta del av.

Insiktsfull skildring av Armstrong
Lance Armstrong’s War ger läsaren unikt tillträde till händelserna bakom kulisserna i proffscirkusen. Detta uppväger allt som oftast bokens eventuella brister.

Och trots att vi vet hur Touren slutade 2004 och vad Armstrong gjorde sommaren därpå, är boken en mycket intressant och insiktsfull skildring av Lance Armstrongs drivkrafter och vad som krävdes för att dominera Tour de France under så många år.

[Denna text har tidigare publicerats i Cykeltidningen Kadens.]

Mats Blomberg
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".