1 av 2
Armstrong vann touren 2004.
2 av 2

Bokrecension: "23 days in July"

Boken ”23 days in July”, som beskriver 2004 års Tour de France dag för dag och etapp för etapp, recenseras av Mats Blomberg.

Bokrecension: 23 Days In July
Inside Lance Armstrong’s Record-breaking Victory in the Tour de France.
Av: John Wilcockson.

John Wilcockson är chefredaktör för den USA-baserade cykeltidningen VeloNews och har skrivit ett flertal böcker om cykling och om cykelsportens storheter.

Bland annat har han skrivit om den nu bortgångne Marco Pantani, men framförallt har Wilcockson följt och fascinerats av cykelvärldens största evenemang Tour de France.

Touren 2004 dag för dag
I 23 Days In July får läsaren dag för dag, etapp för etapp följa Lance Armstrong och de andra huvudaktörerna i 2004-års Tour.

Författaren har valt att skildra varje etapp i varsitt kapitel. Det första kapitlet handlar således om prologen i Liége och det avslutande tjugotredje kapitlet om målgången på Champs-Élysées i Paris.

Trots den kronologiska kapitelindelningen väver Wilcockson skickligt in detaljer och fakta från föregående tourer, tidigare händelser och lokala anekdoter.

Exempelvis drar Wilcockson paralleller mellan Tyler Hamilton och Napoleon i kapitlet om den fjärde etappen som startade i Waterloo.

Nyanserat men amerikaniserat
Utsvävningar som denna vid sidan om cyklingen blir dock inte pretentiösa eller tillgjorda, utan bidrar istället till den nyanserade bild av Touren som boken vill skildra.

Däremot lyser det bitvis igenom att boken skrivits av en amerikansk journalist, om en amerikansk världsstjärna och för en huvudsakligen amerikansk publik.

Tydligast blir detta när Wilcockson, extra pedagogiskt, förklarar alla de främmande regler, termer och personer som han antar att den amerikanska läsekretsen inte känner till.

Initierad beskrivning och bra uppladdning
Även med den ibland överpedagogiska ambitionen är 23 Days In July en utomordentligt initierad beskrivning av 2004-års Tour de France och en skön läsupplevelse.

För även om man skulle komma ihåg hur varje etapp slutade, är boken en trevlig rekapitulation av det årets Tour. För inbitna Tour-anhängare fungerar boken dessutom perfekt som förberedelse inför årets stora franska batalj juli.

[Denna text har tidigare publicerats i Cykeltidningen Kadens.]

Mats Blomberg
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".