1 av 2
2 av 2

Inför Tour de France, prologen: Britter hoppfulla inför Le Grand Départ

7,9 kilometer genom Londons gator. På ett riktigt spektakulärt sätt inleds Tour de France 2007 på lördagen. Radiosporten synar banan och plockar fram två britter som favoriter.

Etappens sträckning (7,9 km):
Prologen kommer att gå från The Whitehall ett par hundra meter ifrån Trafalgar square, därifrån fortsätter banan förbi Premiärministerns bostad, parlamentsbyggnaden och Big Ben innan breda och fina Victoria Street börjar.

Därifrån snuddar cyklisterna vid hörnet av Hyde Park och senare också in i den världsberömda efter att ha trampat en del på Constitution Hill. Målgången sker på The Mall precis framför Buckingham Palace.

Väderförutsättningar:
Vädret kan förvisso förstöra lördagens prolog, men med de förutsättningar som finns för att detta ska bli en bra show är lovande.

Experten tycker till:
Gustav Larsson, tempospecialist och proffs i Unibet.com:

”Jag tror Fabian Cancellara vinner han är tempovärldsmästare och verkar ha riktigt bra form. Närmste utmanare till honom tror jag är britten Bradley Wiggins, men jag är tveksam till att han håller distansen ut. Wiggins är bra när etapperna är kortare, så möjligtvis leder han efter halva prologen men orkar inte hela vägen.”

Två britter favoriter till prologsegern:
104 år tog det för Tour de Franceorganisatörerna att komma fram till att lägga starten i London. Och när så händer finns två hungriga brittiska tempospecialister på startlinjen, David Millar och Bradley Wiggins.

David Millar
Skotten Millar föddes 1977 i Malta och har vunnit tre etapper tidigare på Tour de France (2002 och 2003 samt prologen 2000). Han är mest för sin suveräna tempoåkning, sin kaxighet och en dopningsavstängning mellan 2004 och 2006.

I juni 2004 slog dopningspolis till mot Millar som efter det erkände att han använt sig av EPO 2001 och 2003 och bad själv Tourens organisatörer att stryka honom från etappsegern 2003.

Brittiska cykelförbundet stängde av Millar i två år, han fick sparken från Cofidis och blev av med sin världsmästartitel från 2003. Men Millar kom tillbaka

Trots att hans avstängning avslutades bara några veckor innan Tour de France-starten 2006 så deltog han i tävlingen. Hans stora comeback var i Vuelta España samma år då han vann en individuell tempoetapp.

I just Vueltan några år tidigare bröt han loppet i protest mot den dåliga och farliga banläggningen. Bara några meter före mållinjen stannade Millar och slet av sig nummerlappen och övergav tävlingen.

Sen det blev klart att London kommer att hålla i den inledande prologen har det pratats om att David Millar ska vinna den.

Bradley Wiggins
Wiggins
plockade hem tre medaljer vid Aten-OS 2004 och vann dessutom nyligen prologen i Pro-Tourloppet Dauphiné-Libéré.

27-årige Wiggins är född i Belgien men uppväxt i London. Han har fina gener då han är son till den tidigare proffscyklisten Gary Wiggins.

– Jag har haft två stora drömmar, den ena att vinna OS-guld och den andra att få bära den gula ledartröjan, har Wiggins tidigare sagt i intervjuer.

Han påstår också att Prologen i London passar honom bättre än den i Strasbourg förra året då Wiggins debuterade i Tour de France. 2006 slutade Wiggins på 16:e plats i prologen, en sekund före David Millar.

Svensk deltagare:
Tomas ”Gotland” Lövqvist
är den ende svenske deltagaren. 23-åringen har redan kört Tour de France två gånger med resultaten 61:a och 63:e plats.

I år är hans mål att ta den vita tröja som vinns av den bäste cyklisten som är under 25 år.

– Efter första bergen får jag avgöra om jag kan vara med och köra om den, annars får det bli att köra på etapper. Det gäller att inte ha några dåliga dagar om man ska vara med och tävla om den, minsta misstag så är det kört, säger Lövqvist.
 

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".