1 av 2
2 av 2

Inför Tour de France, etapp 1: En Canterburysägen öppnar för spurtlag

Klungan ger sig på söndagen iväg från London och siktar österut mot lilla Canterbury i Kent. 203 kilometer ska avverkas och dagens expert tippar på en klungspurt i Tour de France.

Etappens sträckning (203 km), start kl. 11.00:
Nu lämnar Tour de France London för den här gången. Kanske dröjer det hundra år till innan huvudstaden får smaka på touren igen. Nu bär det av österut 203 kilometer till staden Canterbury.

Etappen är i princip slät men innehåller ändå en del småklättringar som kan locka attackvilliga cyklister till utbrytning.

Men med tanke på att det är den första etappen i årets Tour de France, så är spurtlagen gärna villiga att lägga energi på att hålla fältet samlat.

Etappen start i London där cyklisterna rullar ut lugnt och fint innan den officiella starten sker i Greenwich klockan 11:00, blir det en snabb etapp kan vi ha cyklisterna i mål redan strax före 16:00.

Experten tycker till:
Magnus Bäckstedt, proffscyklist:
Dagens expert hos Radiosporten är Magnus Bäckstedt som inte bara är proffscyklist utan som också bor i Cardiff och bör därför ha kanonkoll på de brittiska vägarna.

–Jag tror det kommer bli en ganska snabb etapp som öppningsetapper brukar bli. Inga direkta stora klättringar men det kan kännas i benen efter 20 mil. Jag tippar på en klungspurt, säger Bäckstedt.

– Oftast på tourens inledningsetapper så vill spurtlagen så gärna vinna. Tom Boonen, Thor Hushovd, Robbie McEwen eller nye engelsmannen Mark Cavendish ligger bra till här.

Om staden Canterbury:
Ankomststaden Canterbury i Kent är känt mest för två saker. För det första för Geoffrey Chaucers milstople i den engelska litteraturen ”Canterbury tales” (eller Canterburysägner på svenska).

I Chaucers mästerverk samlas ett sällskap i London för att göra en pilgrimsfärd till katedralen i Canterbury, precis som cyklisterna i Tour de France idag alltså.

Canterbury är också känt för mordet på Thomas Becket. Becket var ärkebiskop av Canterbury och han vägrade underkasta sig Kung Henrik II. Till slut tog kungens män det hela i egna händer och mördade Becket inne i katedralen.

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".