1 av 2
Filmen utspelas på 70-talet.
2 av 2

Tour de France-special: Filmrecension

Radiosportens Petter Johansson tipsar om ”Breaking away”, en cykelfilm att spana in mellan Tour de France-etapperna och i väntan på bättre sommarväder.

Filmrecension: Breaking away (1979)
Regi: Peter Yates.
Manus: Steve Tesich.
Betyg på IMDb: 7,6 av 10.

Innan Steve Tesich skrev välkända American Flyers (recension kommer) hade han redan inlett sin karriär som Hollywoods främste cykelfilmskapare i och med Breaking away.

Dave är 19 år och har just gått ut high school och funderar på vad han ska göra med sitt liv. Han älskar cykling och framför allt italiensk sådan. För att uppnå sina cykeldrömmar gör Dave, till sina föräldrars stora irritation, allt på italienska.

Han pratar italienska (Bon giorno Papa!), lyssnar på italiensk opera och lurar i tjejer att han är italiensk utbytesstudent. När det italienska proffsstallet Cinzano kommer till stan för att tävla får han äntligen chansen att tävla mot dessa.

Men tävlingen går inte som Dave har tänkt sig och i sin besvikelse handlar Dave i någon slags identitetskris där han inte längre vet vad han ska göra av sitt liv.

Breaking away är en vacker film om vänskap, uppväxt och familjeliv, den utspelas någonstans mellan uppbrott och att slå sig ner. Filmen vann en Oscar 1979.

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".