1 av 2
Linus Gerdemann ny totalledare.
2 av 2

Tour de France: Gerdemann ny ledare

Tysken Linus Gerdemann slet slig loss i slutet av den sjunde etappen och vann med flera minuter till godo. Han tog också över den gula ledartröjan. Lövkvist rullade i mål som 69:a.

Etapp efter etapp har avgjorts med enorma klungspurter. När Tour de France flyttade upp i bergen under den sjunde etappen passade en 24-årig debutant på att sticka iväg - och samtidigt ta över den gula ledartröjan.

De rejäla uppförsluten på slutet av den knappt 20 mil långa cyklingen mellan Bourg-en-Bresse och Le Grand-Bornand var som gjorda för utbrytningar.

Lördagens etappsegrare Linus Gerdemann, Tyskland, ingick i en klunga om 15 cyklister som stack iväg i en tung uppförskörning i slutet av etappen. Den 24-årige debutanten gjorde sedan en egen utbrytning och korsade mållinjen 40 sekunder före tvåan Inigo Landaluze, Spanien.

Rörd till tårar
Tysken - med blygsamma meriter, bästa resultatet är en etappseger i Schweiz runt - var påtagligt rörd och klarade inte av att hålla tårarna tillbaka.

Tyske Andreas Klöden är bäst placerad av förhandsfavoriterna. Han fick en smäll på svanskotan i en vådlig vurpa under torsdagens etapp, men har gjort två imponerande kämpainsatser sedan dess.

I lördagens etapp segade han sig i mål i den stora klungan, 3.38 efter Gerdemann. I sammandraget är Klöden sexa, 3.39 efter sin landsman.

Lövkvist 65:a totalt
Klödens lagkompis Alexander Vinokourov i Astana-stallet cyklade också omkull i torsdags och verkar ha svårare med återhämtningen. Kazaken återfinns först på 44:e plats i sammandraget, 5.16 efter ledaren.

Svenske Thomas Lövkvist hade en motig dag och cyklade i mål som 69:a, drygt tio minuter efter Gerdemann. I sammandraget är Lövkvist på 65:e plats, 10.50 efter ledaren.


Sjunde etappen, Bourg-en-Bresse-Le Grand-Bornand (197,5 km)
1) Linus Gerdemann, Tyskland, 4.53.13
2) Ingio Landaluze, Spanien, +0.40
3) David De La Fuente, do, +1.39
4) Mauricio Soler, Colombia, +2.14
5) Laurent Lefevre, Frankrike, +2.21
...
69) Thomas Lövkvist, Sverige, +10.14

Sammanlagd ställning

1) Gerdemann 34.43.40
2) Landaluze +1:24
3) De la Fuente +2:45
4) Lefevre +2:55
5) Soler +3.05
...
65) Lövkvist +10.50

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".