1 av 2
Björks första STCC-seger i år.
2 av 2

STCC: Thed Björk vann virrigt lopp

Thed Björk vann sitt första lopp för säsongen. Förarna trodde först att loppet var över efter en krasch men det fortsatte med extravarv.

44 varv i racertempo, sedan blev det virrvarr av STCC-loppet i Falkenberg. Efter en krasch trodde alla att loppet var över, men tävlingsledningen ville annat.

Två varv efter pacecar och därefter två till i full fart. Allt fick avgöras på extravarven - ett slags extra lopp efter det ordinarie.

Björk ledde vid rödflaggan och var först i mål även efter extravarven. Segern var hans första för säsongen, Fredrik Ekblom slutade tvåa och Richard Göransson trea.

Nya regler denna säsong
Så sent som förra säsongen fanns en regel som sade att ett lopp var slut om man rödflaggade när 75 procent var avklarat. Men sedan i år gäller att när banan bedöms som körbar ska loppet köras klart.

Att slutet blev så förbryllande, med två högfartsvarv efter en lång paus, var inte mycket att göra åt, enligt regeltolkarna. Orsaken till förvirringen var att Fredrik Lestrup inte fick plats när han skulle varva en långsammare bil och, i hög fart, kanade ut över gräset och in i ett räcke.

Dramatik även före kraschen
Lestrup klarade sig bra, men för räcket gick det sämre och det blev lång paus medan arrangörerna repararerade. Under tiden stod tävlingsbilarna stilla vid startplattan - förarna småpratade med varandra, skrattade och nojsade.

Men sedan kom beskedet att det skulle tävlas igen.

Loppet hade även före kraschen på 44:e varvet bjudit på en del dramatik. Robin Rudholm kraschade redan på första varvet och Jan ”Flash” Nilsson fick straffärd genom depån efter en tjuvstart. När omstarten gick fanns bara nio av 22 bilar kvar i tävlingen.

Deltävling 7 av 11
1) Thed Björk, Örebro, Audi, 1.13.49,084
2) Fredrik Ekblom, do, BMW, +0,478
3) Richard Göransson, do, BMW, +1,284
4) Jan Nilsson, Karlstad, BMW, +1,855
5) Frank Stippler, Tyskland, Audi, +3,018
6) Robert Dahlgren, Stockholm, Volvo, +3,828
7) Roger Eriksson, Dala-Järna, BMW, +4,092
8) Tommy Kristoffersson, Arvika, Audi, +5,824.

Totalställning
1) Ekblom, 41 poäng
2) Dahlgren, 35 p
3) Göransson, 33 p
4) Björk, 30 p
5) Nilsson, 29 p
6) Robin, Rudholm, 23 p
7) Stippler, 19 p
8) Tomas Engström,16 p

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".