1 av 2
Exempel på dopningsmaterial.
2 av 2

Tour de France-special: Dopningsfallen

Tour de France och cykelsporten har haft stora problem med dopning under de senaste åren. Storstjärnor som Bjarne Riis och Floyd Landis finns bland fallen.

Aktuella dopningsfall inom cykelsporten:
Kazaken Alexander Vinokourov var storfavorit inför årets Tour de France och hann med att vinna två etapper innan det avslöjades att han testats positivt för bloddopning.

Den tyske cyklisten Patrik Sinkewitz, som bröt 2007 års Tour de France, hade förhöjda värden av testosteron enligt ett dopningstest gjort i juni, innan tävligen startade.

Tyske stjärncyklisten Jörg Jaksche berättade så sent som veckan innan Tour de France-starten att han uppmuntrades av sina ledare i olika proffsstall att dopa sig.

Italienaren Alessandro Pettacchi får inte ställa upp i Tour de France i år sedan han avslöjats för dopning i Giro d’Italia tidigare i år. Samma öde drabbar spanjoren Iban Mayo.

Tidigare Tour de France-vinnare:
Dansken Bjarne Riis erkände i våras att han var bloddopad när han vann Tour de France för tio år sedan.

När förra årets Tour de France-vinnare Floyd Landis, USA, testades i slutet av tävlingen fann man för höga halter av testosteron i provet. Processen mot Landis pågår fortfarande och han hävdar sin oskuld. ()

Sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong omgärdades av ständiga dopningsrykten. Gamla tester från 1999, första året han vann touren, visade sex år senare spår av förbjudna ämnen som inte gick att upptäcka vid tiden för provtagningarna. ()

Mer om dopning och cykel:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".