1 av 2
Contador starkast i Pyrenéerna.
2 av 2

Tour de France: Contador bäst i bergen

Spanjoren Alberto Contador vann den 14:e etappen av Tour de France. Han vann en spurtduell mot dansken Michael Rasmussen som dock drygade ut totalledningen.

Mitt i stormen kopplade Michael Rasmussen ett allt fastare grepp om Tour de France. Den danske stjärncyklisten slutade tvåa bakom spanjoren Alberto Contador på söndagens etapp, tävlingens 14:e, mellan Mazame och Plateau de Belle.

För Contador var det den första etappsegern i Tour de France i karriären, men för Rasmussen innebar det att den sammanlagda ledningen utökades - från en minut till 2.23 före just Contador som är ny tvåa i tävlingen.

Rasmussen har de senaste dagarna varit rejält i blåsväder, först portad av det danska landslaget för att han inte stått till dopningstestarnas förfogande och sedan anklagad av en amerikansk mountainbikecyklist för att 2002 ha försökt förmå honom att smuggla hemoglobinpreparat till Italien.

Rasmussen har själv viftat bort anklagelserna och fortsätter att göra toppinsatser i den franska cykelklassikern.

Närmast fortsätter touren från Foix till Loudenvielle under måndagen, en monstersträcka med kraftig stigning upp i bergen.

14:e etappen, Mazamet-Plateau-de-Beille (197 km)
1) Alberto Contador, Spanien, 5.25.48
2) Michael Rasmussen, Danmark, s.t.
3) Mauricio Soler, Colombia, +0.37
4) Levi Leipheimer, USA, +0.40
5) Carlos Sastre, Spanien, +0.53
...
117) Thomas Lövkvist, Sverige, +34.52

Sammanlagd ställning
1) Rasmussen 64.12.15
2) Contador +2.23
3) Cadel Evans, Australien +3.04
4) Leipheimer +4.29
5) Andreas Klöden, Tyskland, +4.38
...
85) Lövkvist +1.38.14

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".