Dopningsanklagelser skakar Norge

Norge skaffade fram över 100 olika läkemedel inför OS i Lillehammer – av vilka flera används som dopningspreparat, uppgav norska TV2 på onsdagen.
I programmet Rikets tillstånd påstods bland annat att norska idrottsläkare beställde stora mängder så kallad blodplasmaexpander inför Vinter-OS i Lillehammer 1994 och att 72 liter inte återlämnades. Plasmaexpander fanns då inte på listorna över dopningsmedel, men gör det nu. Det var just förekomsten av plasmaexpander som avslöjade fuskande finländska skidlöpare i Lahtis för knappt två år sedan. I programmet intervjuades också idrottsläkaren Helge Oftebro som sade att dopning är ''utbredd'' inom den norska elitidrotten. Dagen efter avslöjandet rasar Norges idrottare mot anklagelserna. ''Ett sammelsurium av rykten, spekulationer och odokumenterade insinuationer, det gör mig riktigt förbannad'', säger Norges toppidrottschef Björge Stensböl till norska medier. Björn Dählie, Vegard Ulvang och Johann Olav Koss, har skrivit ett öppet brev, som publiceras i flera norska tidningar på torsdagen . ''Vi blir både uppgivna och frustrerade när Rikets Tilstand med odokumenterade påståenden och misstänkliggöranden försöker svärta ner en period i norsk elitidrott som väldigt många har anledning att vara stolta över.'' Här hemma är IFK Moras sportchef Johan Eriksson en av de som oroas av de norska dopningsanklagelserna. – Det är nästa lika dramatisk som att en svensk skulle vara dopad, säger han till SR Dalarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".