1 av 2
Se en ung Kevin Costner cykla.
2 av 2

Recension cykelfilm: "American Flyers"

Vilodag i Tour de France och gråmulet. Radiosportens Petter Johansson tipsar om en härlig cykelrulle att ägna ett par timmar åt.

Filmrecension: American Flyers (1985)
Regi: John Badham.
Manus: Steve Tesich.
Betyg på IMDb: 5,9 av 10.

Trodde du att Kevin Costner slog igenom med ”Dansa med vargar”? Eller kanske i baseball-filmen ”Bull Durham”? Eller ”De omutbara” från 1987?

Då har Radiodsporten nyheter för Dig, för i själva verket tog Costners karriär Tom Boonen-fart efter cykelfilmen American Flyers.

Här spelar Costner en inledningsvis synnerligen självupptagen bror till filmens huvudperson David (spelad av David Marshall Grant).

Filmen innehåller sköna tränings- och tävlingsscener med en cykelklungas alla stereotyper, men här finns också oväntade vändningar och scener som gör att vätskan i tårkanalerna frodas.

American Flyers lyckas också filma träningsglädje på ett skönt sätt och filmen får mig att gå in på nätet och kolla om det finns några begagnade tävlingscyklar till salu.

Filmen berikas dessutom med ett kort inhopp av Jennifer Grey. ”Baby” i ”Dirty Dancing” alltså. Bara en sån sak.

Fler cykelfilm- och boktips:

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".