Kazakstans Alexander Vinukorov på den femtonde etappen.

Cykel: Alexander Vinokurov dopad

Kazaken Alexander Vinokurov , som var storfavorit inför årets Tour de France, har ertappats med dopning. Det var efter segern i lördagens tempoetapp som Vinokourov testades positivt för bloddopning, enligt nyhetsbryån Reuters.

Den 34-åriga kazaken Alexander Vinokurov vann Spanien runt i höstas och var den största favoriten inför årets tävling.

2005 slutade han femma i Tour de France och inför årets tävling så har hans stall Astana storsatsat, nu dras hela stallet ut ur tävlingen.

Vinokurovs positiva svar är självklart inte ett enormt bakslag bara för Astana utan även för hela cykelsporten som de senaste åren har hamnat i rejäl gungning av de många dopningfallen.

Thomas Lövkist chockad och besviken
- Jag blev väldigt chockad och besviken, han må förstöra väldigt mycket för sig själv men det förstör mest för sporten, säger den svenska Tour-deltagaren Thomas Lövkvist till Radiosporten.

Hur frustrerande är det här för dig?
- Misstankar finns ju att folk håller på men just när det är en stor åkare som Vinokurov... När kille efter kille ryker börjar man ju tillslut undra vad man håller på med, det är ju maskiner man kör mot så man kanske borde börja med pingpong istället, säger en märkbart besviken Lövkvist.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".