Dopningen hotar cykelsportens framtid

Cykelsporten skakas igen av dopningsskandaler. Nu talas det om att ställa in VM och kasta ut sporten ur OS, något som SOK:s ordförande Stefan Lindeberg dock inte tror på.

Dopningen och cykelsporten verkar gå hand i hand och nu har en ny skandal seglat upp under Tour de France.

Storfavoriten Alexander Vikorounov avslöjades på tisdagen för bloddopning och tysken Patrik Sinkewitz testades positivt strax innan årets Tour de France satte igång.

Fallet med Sinkewitz fick de tyska tv-bolagen att stoppa sändningarna från touren och nu höjs nya röster i Tyskland, arrangör av VM, mot cykelsporten.

– Att det kommer mycket nu kan bero på att man verkligen tagit ett fast grepp om kontrollsidan och kampen mot dopning, säger ordföranden i Sveriges Olympiska Kommitté Stefan Lindeberg.

Cykel-VM i Tyskland i september hotas eftersom arrangörerna tvekar om de vill och ekonomiskt kan arrangera det kommande mästerskapet.

– Det blir en demonstration om man skulle tro att man på det sättet visar cyklisterna att titta här hur allvarligt det är med dopning, nu kör vi inte VM, tycker Lindeberg.

Cykelsporten riskerar också att kastas ut från OS-familjen på grund av alla dopningsskandaler. Enligt en IOK-medlem, som vill vara anonym, lobbar flera sporter hårt för att få ersätta cyklingen.

Finns det någon anledning att ta bort cykel från OS?
– Det tycker jag inte. Jag förutsätter att cykelsporten tillsammans med WADA driver den här fortsatta antidopningskampanjen hårt, säger Linderberg.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista