Rasmussen: "Min karriär ligger i ruiner"

Sent på onsdagen skickades Michael Rasmussen, som varit i överlägsen ledning i Tour de France, hem av egna teamet. Nu är dansken rädd att karriären är över.

Efter segern på onsdagens etapp låg vägen fram till Paris öppen för Michael Rasmussen, som ledde touren med över tre minuter. Men istället för seger i Tour de France kan det här vara slutet på danskens hela karriär.

– Jag är färdig. Jag ser det som att min karriär ligger i ruiner. Jag har ingen aning om vad som händer nu. Det är ett enormt slag för mig, ska Rasmussen ha sagt natten till torsdag till holländska tidningen Algemeen Dagblad, enligt TT.

Rasmussen av med totalledningen
Sedan Rasmussen sent på onsdagskvällen fått sparken från sitt eget stall är det istället spanjoren Alberto Contador som, inför den sjuttonde etappen, får dra på sig den gula ledartröjan i Tour de France.

Rasmussen framstod efter onsdagens bergsetapp som en given segrare av hela cykelklassikern. 33-åringen vann säkert den 16:e etappen efter att ha dragit ifrån amerikanen Levi Leipheimer på sluttampen.

Efter segern ledde Rasmussen sammandraget med över tre minuter med bara fyra etapper kvar att köra. Men han buades ut av publiken och på kvällen framkom nya uppgifter om att den 33-årige dansken ljugit om var han befunnit sig.

Nya uppgifter om lögner
Enligt den italienske toppcyklisten Davide Cassani var Rasmussen inte alls i Mexiko mellan 4 och 26 juni som han uppgett både för sitt stall och dopningkontrollanterna.

Det var Cassani helt säker på, sade han till Dansk Radio, eftersom han själv mötte dansken under en cykeltur i Dolomiterna. Rasmussen förnekade uppgifterna, men senare på kvällen fick han alltså sparken av sitt eget stall.

– Att felaktigt uppge var man befinner sig är ett flagrant brott mot internationella cykelförbundets regler och det är oacceptabelt, säger Rasmussens stall Radobank i ett uttalande.

Enligt Ritzau hade Rasmussen fått till och med onsdagen på sig att förklara för sitt stall varför han, de senaste 18 månaderna, varnats för att han brutit mot reglerna och inte varit tillgänglig för dopningstester.

När han inte lyckats med att komma med en godtagbar förklaring såg stallet ingen annan utväg än att ge dansken sparken.

Övriga i stallet fortsätter
På torsdagsmorgonen kom beskedet från nyhetsbyrån Reuters att Rasmussens lagkamrater i Rabobank kommer att fortsätta cykla i årets Tour de France.

Hittills har två stall dragit sig ur årets Tour de France, dopade Alexander Vinokourovs Astana och dopade Cristian Morenis Cofidis.

Efter Rasmussens avhopp leder alltså spanjoren Alberto Contador Tour de France, med två minuter till godo till australiensaren Cadel Evans.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista