Inför Tour de France, etapp arton: Utbrytarnas sista chans i väntan på Paris

På lördag är det individuell tempoetapp, på söndag avslutning i Paris. Etapp 18 är utbrytarnas sista chans att vinna en etapp. Spurtarna och cyklisterna i sammandraget lär spara sig till helgen. Etappen pågår.

 

Etappens sträckning (211 km) start kl 12.15:
Etapp 18 startar i Cahors klockan 12.15, rullar 211 kilometer, förbi Bordeaux och har målgång i Angoulême.

Etappen inleds med fyra mindre klättringar men har någon gjort ett ryck där, är det full fart mot målet som gäller. Två spurtpris passeras på vägen dit. I mål bör cyklisterna vara runt kvart över fem.

Om etappstäderna:
Cahors
har haft Tour de France-starter genom historien och en målgång. Båda ägde rum 1994 och då vann Jacky Durand avslutningen till Cahors.

Angoulême har samma statistik som startstaden även om det för Angoulême’s del handlar om 1974. 1974 vann Francesco Moser en spurtstrid då han bland annat slog den femfaldige Tour-vinnaren Eddy Merckx.

Det är inte ofta nu för tiden som man ser en Tourvinnare slåss om spurtsegrar direkt. Angoulême är dessutom känt för att årligen ha en festival tillägnad teknade serier.

Experten tycker till:
Dagens expert är Glenn Magnusson, före detta proffscyklist:
– Det här är en typisk etapp där det kan bli en hel del överraskningar. De som inte lyckats än är fortfarande sugna så här i slutet på touren, säger Magnusson.

Vem vinner?
– Fransmännen är heta. Varför inte slå till med Christophe Moreau, tippar Magnusson inför etapp 18.


petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista