Recension cykelfilm: Trion från Belleville

Tour de France är inne på slutspurten. Från Radiosportens Petter Johansson kommer ett filmtips som kan förgylla helgen mellan de avslutande etapperna.

Filmrecension: Trion från Belleville (2003)
Regi och manus: Sylvain Chomet.
Betyg på IMDb: 7,7 av 10.

Med undantag för radioreferat och ett tal av den franske presidenten innehåller denna animerade franska film ingen dialog alls. Filmen nominerades till en Oscar 2003 men föll på målsnöret mot Disneys ”Hitta Nemo”.

Unge Champion bor med sin farmor Madame Souza i ett gammalt hus utanför Paris. Champion är ett olyckligt barn tills det att Madame Souza förstår att Champion vill ha en cykel.

När han får det sätter Champion igång att träna och får till slut när han vuxit upp chansen att vara med i Tour de France. Men väl på tävlingen går det inte som han tänkt sig, han kidnappas av två agenter och förd till över Atlanten till Belleville.

Madame Souza och hunden Bruno följer efter. Trion från Belleville är fylld av sarkasm och svart humor och delar ut sparkar mot både USA och Frankrike.

Trion från Belleville är klart sevärd för sitt bildspråk som är lika groteskt som vackert, och på filmfestivalen i Cannes vann filmen juryns specialpris 2003.

Fler cykelfilm- och boktips:

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista