Le Tour - A history of the Tour de France

Tour de France avslutas för den här gången. Men Radiosportens Petter Johansson tipsar om en bok som stillar den värsta abstinensen för alla cykelälskare.

Bokrecension: Le Tour – A history of the Tour de France
Av: Geoffrey Wheatcroft

Historien om Tour de France må vara en outtömlig källa av anekdoter, historier och remarkabla fakta. Men det som inte finns med i denna bok på knappt 400 sidor är troligtivs inte värt att veta.

Geoffrey Wheatcroft tar upp allt från starten 1903 till Armstrongs segrar. Här finns politiken bakom touren och bråken under tävlingen.

Här beskrivs alla de stora, här finns cyklisterna från de tidiga åren, här finns Coppi, Merckx, Hinault, och här finns Indurain, Pantani och Armstrong.

Kan man klaga på att en bok innehåller för mycket, i så fall är det just det klagomålet som undertecknad lämnar. Att köra fast i kapitlet ”Braves Belges, 1919-1924” händer både en och två gånger.

Möjligen skulle jag som läsare ha med flera historier från senare upplagor av tävlingen. Men har man energin, tiden och intresset så är Wheatcrofts bok en riktig pärla.

Fler cykelbok- och filmtips:

petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista