Friidrottsfeber: Träffa Holm och Wissman

Nu drar Radiosportens laddning inför VM i Osaka igång på allvar. Del 1 av Friidrottsfeber bjuder bland annat på stjärnmöten med Stefan Holm och Johan Wissman.

Stefan Holm har varit över 2,30 fyra gånger den här sommaren och är en av våra svenska hopp i VM Osaka som drar igång 25 augusti.

- Ett VM-guld vore stort att ta, det är tjugoårsjubileum för det första svenska VM-guldet så det skulle vara underbart att stå överst på pallen i Osaka, säger Stefan Holm som fortfarande saknar ett VM-guld i en annars diger medaljsamling.

Hur känner du kring konkurrensläget i världen?
– Det är många som har hoppat högt i år, det är tjugosju stycken som varit över 2.30 i år men det är väl ingen som varit riktigt stabil så det känns helt öppet i år, säger värmlänningen.

Holm tror att vem som helst som tar sig till final kan vinna när det väl gäller i augusti.

VM-guld i Osaka, ta Patrik Sjöbergs svenska rekord eller OS-guld i Peking - vad brinner du mest för?
– OS-guldet i Peking, det är den största titeln man kan ta och det finns ingen höjdhoppare som har vunnit två OS-guld och blir jag den första att göra det så blir jag historisk.

Det märks att Holm verkligen brinner för att skriva in sig i historieböckerna.
 

Johan Wissman har gått från klarhet till klarhet under den här säsongen och är den enda av Sveriges stora stjärnor som satt svenskt rekord under den här säsongen.

– Jag tror inte att det enbart beror på vad jag har gjort den här säsongen som lett till framgångarna, det har lossnat och det beror på de fem senaste årens träning, berättar Wissman som krossade Jimisola Laursens sex år gamla rekord på 400 meter.

45.12 på 400 meter - finns det mer att ta av?
– Jag tror definitivt inte det är en toppnivå, 45.12 gjorde jag tidigt på säsongen och jag har många lopp kvar, vi får se vad det bär av till men det ska nog kunna gå mycket fortare, säger 24-åringen.

Wissman tror även att han kommer ha fördel av att han också springer 200 meter.

Vad har du för några målsättningar inför VM?
– Jag har ingen konkret målsättning ännu, det viktiga är att ha fokus på de lopp jag gör, förra året hade jag fokus bara på EM men det här året vill jag att det ska gå bra hela säsongen, säger Helsingborgssonen.

Wissman tror att 45 blankt kommer att krävas för en VM-final.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista