Nordic Light Open: Sofia, Hanna & Michaela lirar för Sverige

Sofia Arvidsson hoppas på en framgångsrik vecka på hemmaplan när nu Nordic Light Open inleds i Stockholm. Hon spelar första matchen på tisdag, övriga två svenskor gör entré idag måndag.

Nordic Light Open är en WTA-turnering, på samma sätt som Stockholm Open på herrsidan har rangen som en ATP-tävling.
Här följer de viktigaste frågorna - och svaren från Radiosportens utsände på Stockholms Stadion.

Sofia Arvidsson är väl som vanligt största svenska stjärnan...

Ja, hon är rankad som nr 109 just nu, efter ett motigt år. Det var ju förra året på våren hon nådde sin högsta topp hittills, då hon vann en ATP-turnering i Memphis. Hon möter ryskan Jelena Vesnina i första omgången, nr 54 på rankingen. Vesnina är seedad att gåt ill kvartsfinal. Arvidsson är oseedad.

Vilka chanser har Arvidsson?

Goda chanser. Hon är på väg uppåt, har en bra träningsperiod bakom sig, får hemmapublik, och i det enda mötet med Vesnina var det Arvidsson som vann.

Vilka är de andra två svenskorna?

Hanna Nooni och Michaela Johansson, som bägge fick wild cards. För Nooni väntar en svår match mot 66-rankade Vera Dusjevina från Ryssland.

Michaela Johansson gör WTA-debut, spelar alltså första matchen på denna höga nivå. Hon möter en tjeckiska som lär vinna, Klara Zakopalova, rankad 86:a i världen.

Michaela Johansson, vem är det?

Hon är 19 år ung, och spelar här hemma för SALK i Stockholm. Obs: Hon är inte släkt med Pim-Pim.

Hur gick det under helgens kvalspel?

Nadja Roma försvann redan i första kvalomgången.

Och på söndagen blev det förluster för Anna Brazhnikova, Madeleine Sarri-Byström, Melinda Åkerbrandt-Bengtsson och Alexandra Srndovic. Det var egentligen väntat att ingen av dom skulle gå vidare.

Finns nån riktigt stor utländsk stjärna?

Nej, inte i nivå med ryskan Anastasia Myskina, som vunnit i Stockholm förr. Bäst rankad i världen av dem som deltar är spanjorskan Anabel Medina-Garrigues på 30:e plats. Hon har som längst i Grand Slam under sju år nått till fjärde omgången.

Andra relativt kända spelare är fransyskorna Emelie Loit och Nathalie Déchy.

Det blir också roligt att följa finskan Emma Laine, dotter till hockeyprofilen från förr i Elitserien, Erkki Laine. Hon möter i första omgången tjeckiskan Eva Birnerova.

Spelar någon svensk spelare singel redan på måndagen?

Ja, Michaela Johansson med start runt kl 15.30, och Hanna Nooni med start ca 17.30.

Sofia Arvidsson spelar dubbel på måndagen. I singel gör hon entré på tisdag, då alltså mot ryskan Jelena Vesnina.

 

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista