Stockholm pride med sporttema i år

Pridefestivalen är igång i Stockholm. I år är huvudtemat sport och man kommer bland annat ta upp hur man kan bekämpa homofobin inom idrotten.

Att det är sport som gäller på årets pridefestival i Stockholm i år kan blandannat ses genom att Glen Hysén är invigningstalare och att man prova på en idrottsgren som dildokubb.

Man kommer dock framförallt fokusera på svårigheterna för homosexuella att känna sig trygga i idrottsklubbar.

– Vi vill belysa problemet med heteronormativiteten inom sport och belysa föreställningen om att sexuell läggning och könsidentitet skulle hänga ihop med idrottsprestationer, säger årets pridegeneral Sofia Sjöö.

Sjöö betonar även vikten av att komma åt det exkluderande språkbruk som ofta råder i idrottssammanhang och tror att många homosexuella väljer bort idrotten ppå grund av den härskande jargongen.

Vad kan man göra för att komma bort från det här?
– Man behöver uppmärksamma att det här är ett problem och man behöver synliggöra det och så måste ledare, aktiva och föräldrar måste gå in och ta ansvar och rensa i språkbruket för att få bukt med homofobin.

Vad kan man som ungdomstränare göra för att undvika att sådant här existerar i sin egen förening?
– Man kan uppmärksamma den sociala dynamiken som pågår i tränings- och tävlingsgrupper och synliggöra språkbruket och sätta stopp för homofoba, sexistiska och rasistiska skämt, berättar pridegeneralen Sjöö.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista