Tennis: Tung förlust för Arvidsson

Det blev en dyster svenskdag även på tisdagen i Nordic Light Open. Sofia Arvidsson hade inte en av sina bättre dagar och förlorade i två raka set mot ryskan Jelena Vesnina.

6-1, 6-3 blev utklassningssiffrorna för den 21-åriga ryskan Vesnina mot den två år äldre Sofia Arvidsson.

– Jag kände som att jag bara ville försvinna från banan, säger Arvidsson till Radiosporten. Jag var väldigt nervös, jag kände pressen från publiken.

I deras enda tidigare möte vann Arvidsson med 2-1 i set. Det var i Quebec City 2005, när svenskan gick till sin första WTA-final.

2006 blev ett succéår för Arvidsson. Vad sägs om första WTA-titeln (Memphis), en plats i tredje omgången i en Grand Slam (Australian Open, stryk mot ryskan Myskina), och semifinalplats just i Nordic Light Open (åter förlust mot Myskina)...

Ett år av besvikelser
2007 har varit desto kärvare. Hon har bara fyra segrar på WTA-touren på sju månader. Det ledde i alla fall till kvartsfinalplatser på hardcourt i Memphis och på grus i Estoril.

På den lägre ITF-touren har Sofia Arvidsson vunnit två turneringar, bl.a. den hemma i Båstad. Och efter en bra träningsperiod var det muntra signaler från Arvidsson före Nordic Light Open. Men hoppet krossades snabbt på tisdagskvällen.

Siktar ändå på topp-50
Nu väntar spel inomhus i USA, därefter US Open, följt av en Asien-turné med spel i Bali och Indien. Målet är att trots allt klättra uppåt igen till topp-50 i världen för den just nu 109-rankade Halmstads-tjejen Sofia Arvidsson.

Danmark kan hoppas mycket på sin 17-åring Caroline Wozniacki. Visserligen fick hon jobba hårt för 7-6, 7-5 mot kvalspelaren Lina Stanciute, Litauen. 

Wozniacki, som ifjol vann Wimbledons juniorklass, har en mycket lovande framtid. Allra närmast väntar match i Stockholm mot just Jelena Vesnina.

Också Finland har en spelare kvar i turneringen på Stockholms Stadion, 168-rankade Emma Laine. Hon slog 113-rankade Eva Birnerova, Tjeckien, med 6-1 i skiljeset.

Det bästa hittills...
Radiosporten bad en av landets främsta tenniskännare, Johan Porsborn, plocka ut de fyra spelare som imponerade mest i första omgången:
* Emelie Loit, Frankrike (6-4, 6-2 mot Andrea Petkovic, Tyskland).
* Tsvetana Pironkova, Bulgarien (7-6, 6-3 mot Natalie Déchy, Frankrike).
* Agnieszka Radwanska, Polen (6-2, 6-1 mot Tatjana Malek, Tyskland).
* Jelena Vesnina, Ryssland (se ovan).

Porsborn ombads också svara på följande Radiosport-fråga: ”Vilka kommer att hålla hela veckan ut, och är favoriter till slutsegern?”
* Anabel Medina Garrigues, Spanien (toppseedad).
* Agnieszka Radwanska, Polen (seedad 2:a).
* Emelie Loit, Frankrike (3:a).
* Jelena Vesnina, Ryssland (6:a).

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista