Skidskytte: Ännu hårdare träning inför VM

Sveriges VM-guld i mixedstafett förra vintern har gett en väldig skjuts åt skidskytte-sporten, anser förbundskapten Staffan Eklund, ett halvår före VM-starten i Östersund.

Radiosporten hittar skidskyttelandslaget mitt i deras hårda sommarträning, just denna vecka i skidtunneln i Torsby.

Här följer några uttalanden från detta landslag, som vi hoppas så mycket på i vinterns VM. Där finns veteranen Carl Johan Bergman, den helt nye Jörgen Brink och damernas nya storstjärna Helena Jonsson.

Staffan Eklund, förbundskapten:
– Visst, vi minns OS-guldet som Anna Carin Olofsson tog i Turin... Men det här VM-guldet där både tjejer och killar lyckades tillsammans, det har gjort att skidskytte blivit väldigt populärt i Sverige. Och det har vi märkt av i år.

Carl Johan Bergman, slutman i VM-stafettlaget:
– Skyttet är en viktig del, där måste jag lägga mycket extra krut, det måste jag verkligen förbättra. Jag hade en dålig säsong ifjol, men det är väldigt roligt att smaka på det där VM-guldet.

Helena Jonsson, som ifjol vann sin första världscupseger:
– Jag har lärt mig att det krävs hårt arbete, men det är inte omöjligt att komma upp till toppen. Nu tränar vi otroligt mycket hårdare fysiskt än vi gjorde ifjol.

– Wolfgang Pichler styr självklart allting jättehårt. Han skickar e-mejl på söndagarna med träningsschemat för veckan som kommer. Man vill helst inte öppna mejlen förrän sent på söndagskvällen för att inte förstöra den sista vilan man får på helgen.

– Det är dags att ta medalj på ett VM. Jag var ju så nära när jag blev fyra individuellt i VM. Jag vann ju masstart i världscupen, så det är väl i den grenen jag borde kunna slå till, säger Jonsson.

Jörgen Brink, f.d. längdskidåkare som försöker ta en plats i världscupen i höst:
– Jag har fått möjlighet att vara med, så nu vet jag vart jag ska sikta och vad som är standarden. Jag har en bit kvar, men konstigt vore det annars... Det är ändå ett visst antal tusen skott som ska skjutas.

– Jag har jagat i skogen tidigare, men det känns som att det här är av helt annan kaliber än att jaga älg. Här kommer man ju också in till en skjutvall med 160-170 i puls, och det är ju något helt annat än att bara stå still, säger Brink.

Staffan Eklund, förbundskaptenen om Jörgen Brink:
– På sikt är Brink en man för landslaget. Om man tittar på vad Jörgen presterar just nu så är väl han en av dem som lärt sig snabbast.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista