Basket-VM: Svensk storförlust i finalen

USA var numret för stort för de svenska U-19-damerna. Amerikanskorna vann med 99-57 i finalen, men den svenska silverplatsen är ändå den största svenska basketframgången någonsin.

Svenskorna fick en riktigt dålig start i finalen och USA ledde med 22 poäng i halvtid. Poängdrottningen Frida Eldebrink, som belönades med priset som turneringens mest värdefulla spelare, lyckades bara peta i tio poäng mot USA.

Tvillingsystern Elin Eldebrink vann turneringens assistliga.

VM-framgången kommer med största sannolik leda mot en ljus framtid för svensk dambasket. Redan till kommande EM-kval väntas minst fyra av U19-spelarna gå rakt in i damlandslaget.

Det här var Sveriges första medalj någonsin i VM-sammanhang.

Sagt om matchen

”Synd att vi inte var piggare och lite allertare men det kändes lite som en urladdning mot Serbien i semifinalen dagen innan”.
Frida Aili efter finalförlusten mot USA.

”Det är hur häftigt som helst. Vi är så otroligt glada, det är så stort”.
Frida Aili om att ta Sveriges första VM-medalj i basketsammanhang.

U19-VM damer final, Bratislava

Sverige-USA 57-99 (18-33, 15-22, 7-17, 17-27)

Svenska poängplockare: Louice Halvarsson 12, Frida Eldebrink 10, Frida Aili 8, Elin Eldebrink 8, Eva Hägg-Myntli 6, Frida Grahn 6, Hanna Johansson 6, Danielle Hamilton 1.
Publik: 3 000.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista