Basket: Estland för starkt i EM-kvalet

Sverige ledde länge mot Estland i EM-kvalmatchen, men tappade sedan till förlust med 50–57. Rudy Mbemba gjorde flest poäng i Sverige.

Kort om matchen

Det skulle bli starten på en svår resa mot EM och klivet in i Europaeliten. I stället blev det ett steg ut mot stupet.

Det var den enklaste matchen på pappret och skulle ge självförtroende inför de tuffa matcherna mot Makedonien. Men efter ett katastrofalt skytte och offensivt spel förlorade Sverigeoch riskerar plötsligt att bli sist i gruppen och tvingas kvala för att stanna i basket-EM:s högstadivision.

Kanske hade det katastrofala skyttet kunnat bättras en aning med fler matcher i den varma hallen. Men fyra trepoängare på 26 försök går ändå inte att försvara.

Ettan i gruppen med Sverige, Estland och Makedonien går vidare till ett sista kval tillsammans med de två övriga gruppettorna.

De sist placerade i respektive grupp gör upp om en plats för att stanna i EM:s högstadivision. Ett av de lagen kan mycket väl bli Sverige.

Sagt om matchen:

”Estland gör helt enkelt mål på Sveriges misstag i anfall”
Expertkommentator Leslie Myrthil var nöjd med försvarsspelet.

”Ge mig hopp, Leslie Myrthil!”
Radiosportens kommentator Kenneth Jansson med fyra minuter kvar.

EM-kval, återkval, grupp B

Sverige-Estland 50-57 (10-12, 14-13, 10-15, 16-17))

Sverige: Rudy Mbemba 9, Mikael Lindqvist 8, Fredrik Jönzén 8, Martin Ringström 8, Kenny Grant 7, Mats Levin, 6, Joakim Kjellbom 2, Olouma Nnamaka

2. Estland: Valmo Kriisa 14, Martin Mürsepp 13, Gregor Arbet 9, Tanel Sokk 9, Kristjan Kangur 6, Tanel Tein 3, Janar Talts 3.

Publik: 2 136.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista