Brandt måste förbättra sig.

VM i modern femkamp: Brandt utslagen

Det blev ett misslyckande för den ende svensken Mikael Brandt i VM-semifinalen i modern femkamp. Han blev 15:e man i sin grupp, där tolv gick till söndagens final.

De grenar Brandt föll på var simningen och den avslutande terränglöpningen. Däremot gjorde han godkända insatser i fäktning (normalt hans svagaste gren) och i skytte.

Ridning ingår inte i semifinalfasen, som alltså i praktiken är en fyrkamp.

31-årige Mikael Brandt från Saltsjöbaden blev 12:a i Sydney-OS 2000. I senaste VM blev han 18:e man, men nu viker kurvan tyvärr nedåt. Inför VM var han 28:e man på rankingen.

Risken är nu att han faller på världsrankingen och därigenom också får svårare att senare kvalificera sig för OS. Strecket dras i mitten av juni 2008, då det visar sig om Sverige överhuvudtaget får någon femkampare med till Peking.

Härnäst stundar världscupens final, tillika för-OS, i Peking i september. En bra insats där skulle betyda mycket, eftersom rankingpoängen som deltagarna tar med sig därifrån väger tyngre än i vanliga cuptävlingar.

Om Brandt skulle missa Peking-OS sätts hoppet till den grupp unga femkampare som redan stöttas av Sveriges olympiska kommitté inför London-OS 2012.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".