1 av 2
Kan få pengar vid en VM-seger.
2 av 2

Alpint: Miljoner att tjäna för stjärnorna

Anja Pärsons tre VM-guld i Åre den gångna vintern gav inte ett öre i prispengar, men till nästa VM i Val d’Isere blir det ändring. Hur stora prispengar det blir avgör det internationella skidförbundet, FIS, nästa sommar.

När VM avgörs i Val d’Isere 2009 kommer åkarna inte bara att kämpa om ära och medaljer utan även om pengar, så som varit fallet i världscuptävlingarna.

Beslutet att införa prispengar i VM togs redan för tre år sedan, men det är först 2009 det kommer att delas ut några.

En halv miljon för VM-seger
Vilka summor det blir tal om bestäms kommande sommar, men enligt FIS ordföranade Gian Franco Kasper, kan det bli runt en halv miljon för en VM-seger.

I världscuptävlingar finns det en minimisumma, på 100 000 schweizerfranc, som arrangören måste betala ut. I svenska pengar betyder det runt en halv miljon. Men på vissa världscuporter är summorna betydligt högre.

De prispengar som nu införs i VM är ändå småsummor i jämförelse med de belopp som många åkare får från olika fabrikanter.

Kenneth Jansson
kenneth.jansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".