1 av 2
Bergqvist överraskande OS-klar.
2 av 2

OS 2008: Kajsa klar - men inte Wissman

Johan Wissman fick inte OS-klartecken – däremot Kajsa Bergqvist och Christian Olsson, trots skador och motgångar. SOK tog på onsdagen ut 19 svenska aktiva till spelen i Peking 2008.

Måndagens uttagning är den tidigaste SOK någonsin gjort till ett OS. Syftet är att så många som möjligt av de ”givna” olympierna tidigt ska kunna lägga upp sin långsiktiga planering in mot spelen i Peking.

Ttuffare tider – och färre medaljer
Sveriges Olympiska Kommitté ger en tämligen bister beskrivning av läget för Sverige med mindre än ett år kvar till OS.

– Vi hade nog åren före OS i Aten bättre resultat än vi haft det senaste året. Om man är räknenisse kan man konstatera att vi troligen inte lär få lika många medaljer i Peking som i Aten, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Radiosporten.

– Det hänger samman med en hårdare konkurrenssituation. Nya länder har skapats, och deras satsning för att nå framgångar i Peking-OS har förstärkts. Det ser vi redan, säger Lindeberg.

Peking kan bli sämre än Aten
Sverige tog i Aten 2004 totalt sju medaljer, vilket är det sämsta medaljresultatet på nästan 30 år, sedan Montreal 1976 då det blev fem medaljer. Nu varslar Lindeberg om att det kan bli mycket svårt att i Peking ens nå upp till Aten-nivån.

Nästa uttagningstillfälle kommer i november, och Sveriges Olympiska Kommitté aviserar att bland annat fler friidrottare med stor säkerhet kommer att tas ut då. Målet är att ungefär halva truppen ska vara uttagen och klar lagom till nyår.

De lag som fortfarande har viss möjlighet att kvalificera sig för Peking-OS är damfotbollen, både herr- och damlandslagen i handboll och, med teoretisk chans, volleybollherrarna.

Klara namn till OS 2008:

Friidrott
Carolina Klüft, Mustafa Mohamed, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Stefan Holm, Susanna Kallur

Simning
Therese Alshammar, Josefin Lillhage,
Stefan Nystrand
Eva Berglund (öppet vatten).

Bågskytte
Magnus Pettersson

Sportskytte
Håkan Dahlby (dubbeltrap)

Ridsport
Lagen i dressyr, fälttävlan och hoppning
(Namnen på ryttarna tas ut senare)

Cykel
Fredrik Kessiakoff (mountainbike)

Segling
Vendela Zachrisson och Therese Torgersson (470)
Fredrik Lööf och Anders Ekström (starbåt)

Rodd
Frida Svensson
Lassi Karonen

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista