Ta höger in på Avenyn, Ekblom.

Motorsport: STCC på Göteborgs gator

Redan i Juni 2008 planeras det första stadsracet att äga rum, i Göteborg. Banan på frihamnspiren beräknas bli 1800 meter lång.

Redan nästa sommar kan ett STCC-lopp bli verklighet i Göteborg. ”Göteborg-City-Race” kallas evenemanget och ska köras på en nybyggd bana i hamnen. Det blir också det första helt miljövänliga loppet i Sverige någonsin.

Swedish touring car championchip har sedan mitten av 90-talet avgjorts på banor avlägsna från de stora publikmassorna.

Det har länge funnits tankar om att skapa större intresse i racingserien genom att söka sig till större städer. I mitten av juni nästa sommar kan planerna bli verklighet då det första STCC-loppet ska avgöras i Frihamnen på Hisingen i centrala Göteborg.

Den 1 800 meter långa racingbanan ska läggas utmed kajen med utsikt mot Göteborgsoperan på andra sidan Göta älv. Banan blir 5-6 meter bred och är tänkt att kunna användas för testkörning under resten av året.

STCC betalar bygget som ska finansieras av sponsorer, deltagare och publikintäkter. Under STCC-loppet förväntar man sig en publiksiffra runt 40 000- 50 000.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista