Brand mitt under VM-tävlandet.

Branddrama i finalarenan i fäktnings-VM

Ett allvarligt brandtillbud avvärjdes mitt under tävlandet i fäktnings-VM. Sportsligt sett blev VM en besvikelse för blott 18-åriga Emma Samuelsson.

Det började brinna uppe i taket i VM-arenan i ryska St Petersburg strax före kvartsfinalerna i damernas värja.

Det brann bland strålkastarna och elanslutningarna. Till slut kom arrangörerna åt elden med enkla handsläckare. Först när brandkåren kom släcktes elden helt.

VM-kvartsfinalerna i värja fick flyttas till en annan hall. Värst var rökgaserna, men arrangörernas mål under måndagen var att huvudarenan skulle börja användas igen efter en rejäl vädring.

Svensk besvikelse
Emma Samuelsson, som tidigare i år tog EM-silver, tog sig fram till de 64 främsta, men inte längre. På måndagen blev hon utslagen i sin första match.

Samuelsson, som fyller 19 år senare i oktober, har anledning att vara besviken med tanke på att det i VM delas ut tredubbla rankingpoäng om man jämför med en vanlig världscuptävling.

Det är världsrankingen 1 april 2008 som avgör vilka som kvalificerar sig till Peking-OS. Nu i VM fanns det alltså mycket att förlora.

Samuelsson ledde med 13-11 men förlorade precis på slutet fyra poäng till 13-15 mot Lettlands välmeriterade veteran Julia Vansovica.

Nina Westman, även hon 18 år, förlorade mot världsfemman Li Zhang, Kina. En svensk skräll var nära. Westman ledde med 9-7, men den 23-åriga kinesiskan vände till 13-12.

– Marginalerna har verkligen varit emot oss här, men sådan är sporten, säger förbundskapten Igor Tsikinjov till Radiosporten.

På tisdagen inleds herrarnas värja, med för Sverige Robert Dingl, Tor Forsse, Joar Sundman och Carl Frisell.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista