Inget Peking-OS för K4-damerna.

Kanot: Damernas K4 till OS 2008 skrotas

Kanotförbundet lägger ner sin satsning på damernas K4 till OS nästa år för att ge Sofia Paldanius bästa möjliga förutsättningar på K1.

Bara tio månader före OS får veteranen Anna Karlsson samt Josefin Nordlöw och Karin Johansson det negativa beskedet att det inte blir någon svensk K4 på damsidan.

Skadad Paldanius satsar på K1
Sofia Paldanius opererade en axel för tre veckor sedan och rehabtränar just nu hemma i Jönköping.

Det är inte säkert att kanotstjärnan följer med på landslagets läger i Florida i november. Därför känns det extra bra att hon nu kan koncentrera sig på en gren.

Ingen svensk kanotist har hittills kvalat in till OS i Peking nästa år. Inte ens Sofia Paldanius, som hamnade just utanför en OS-plats vid VM senast.

Nu får hon en ny chans vid EM i Milano i mitten av maj. Det finns fem platser att slåss om, så chansen är mycket god.

Övriga K4-medlemmar får tänka om
Det kan bli svårare för K4-kollegorna att ta sig till OS. Karin Johansson gör tillsammans med Josefin Nordlöw nu en satsning i K2. De har kört ihop tidigare med hyfsade framgångar.

I Milano finns det fyra platser att köra om, platser som går till de fyra båtar som kommer bäst av icke OS-klara båtar. Man behöver alltså inte bli bland de fyra bästa, det kan räcka med blygsammare placeringar.

Vid EM ska också världsmästaren Marcus Oscarsson, som varit skadad i år, försöka kvala in till OS, liksom Anders Gustafsson. En svensk manlig K4 gör också ett försök att ta sig till OS vid EM.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".