Marion Jones har erkänt dopning.

Jones avstängd - blir av med medaljer

Sprinterstjärnan Marion Jones, som erkänt dopning, har accepterat en tvåårig avstängning och har även återlämnat de medaljer hon vann vid OS i Sydney 2000.

Marion Jones tävlingsresultat stryks och hon ska också betala tillbaka över 100 000 dollar i pris- och bonuspengar.

Jones tog tre guld och två brons i OS i Sydney och erkände efter år av förnekanden inför en federal domstol i fredags att hon hade dopat sig med den konstgjorda steroiden THG.

Efteråt meddelade Jones att hon lämnar friidrotten. Jim Scherr, chef för den amerikanska olympiska kommittén (Usoc), sade att Marion Jones kommer att mista alla sina tävlingsresultat efter den 1 september 2000.

Om Internationella olympiska kommittén (IOK) officiellt fråntar Jones medaljerna från OS i Sydney kommer grekiskan Ekaterini Thanou att få guldet på 100 meter.

Thanou blev 2004 avstängd två år för att ha missat att komma till dopningstester. Jamaicanskan Merlene Ottey, som får bronset, har även hon åkt fast för dopning, men friades på grund av kritik mot dopningslaboratoriet.

Guldet på 200 meter går till Bahamas Pauline Davis-Thompson. Susanthika Jayasinghe från Sri Lanka får silvret. Jayasinghe har åkt fast för dopning men friades i brist på bevis.

USA har uppmanat sitt kvinnliga stafettlag vid OS i Sydney 2000 att återlämna sina medaljer efter att lagmedlemmen Jones erkänt att hon använt steroider.

USA vann guld på stafetten på 4x400 meter, före Jamaica, Ryssland och Nigeria. Sprang gjorde, förutom Jones, Jearl Miles Clark, Monique Hennagan och LaTash Colander.

Jones hjälpte även USA att vinna brons på 4x100 meter, efter Bahamas och Jamaica och före Frankrike. I det amerikanska laget fanns även Chryste Gaines, Torri Edwards och Nanceen Perry.

Gaines har stängts av två år för dopning. Hon var också inblandad i den så kallade Balcohärvan, där ett laboratorium i Kalifornien distribuerade dopningspreparat till amerikanska toppidrottare.

Härvan skakade den amerikanska sportvärlden och ledde till Jones fall. Även Tori Edwards har stängts av för att ha använt det förbjudna stimulerande preparatet niketamid 2004.

Edwards var borta 15 månader av den tvååriga avstängningen innan Internationella antidopningsbyråns (Wada) nedgraderade substansen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".