1 av 2
Nina Bärlin i landslagsdressen.
2 av 2

Basket: 08 Stockholm jagar nytt SM-guld

– Vi ska vinna ett nytt SM-guld, annars är jag inte nöjd och ingen av de andra spelarna heller, säger 08 Stockholms point-guard Nina Bärlin inför ligapremiären.

Regerande mästarlaget 08 Stockholm står inför en dubbel utmaning den här säsongen.

Dels ska laget försöka försvara sitt SM-guld, men ska dessutom spela i Euro cup. 08 finns i en grupp med lag från Italien, Frankrike och Spanien. Gran Canaria, Pays d’Aix från Aix-en-Provence och Lavezzini från Parma.

En trio tongivande spelare från förra säsongen har lämnat laget. Amerikanskorna Erin Grant och Krista Rappahahn samt centern Agga Jablonska.

Trots det ser 08:orna starkare ut på papperet inför den här säsongen. De två nya amerikanskorna, Amber Petillon och Amanda Stowe, tillför längd och fart. De båda ansluter i slutet av oktober.

Polskan Eliza Golumbiewska och norskan Anentte Johansen spelar på guards i position 2 och så tillkommer två av U 19-
tjejer som tog silver på VM i somras, Malin Edlund och Danielle Hamilton-Carter.

– Vi kommer att se annorlunda ut, men vi kommer att vara minst lika bra i år, säger coachen Anders Härd. Det blir ett snabbare anfallsspel och ett mer aggresivt försvar.

– De nya amerikanskorna är båda atletiska och har rekryterats för att passa in i det nya 08-spelet, säger Anders Härd.

Nina Bärlin värvades  till 08 Stockholm redan till förra säsongen, men hon drabbades då av en skada under landslagsspel. En korsbandsskada gjorde att hon missade hela den säsongen.

27-åriga Bärlin, har faktiskt inte spelat en svensk seriematch i basket på tio år. Nu är det hon som ska ta över rollen som spelfördelare, efter Erin Grant, som gjorde succé i fjol.

– Vi är olika som spelare, men jag tror att ni kommer att gilla det även i år, säger Nina Bärlin.

Kenneth Jansson
kenneth.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".