1 av 3
Frida Aili har stort ansvar.
2 av 3
3 av 3

Inför damligans premiär ikväll: Frida Aili nyckelspelare för Luleå basket

Tre år i rad har Luleå basket tagit sig till final och förlorat. Nu ligger mycket av ansvaret hos JVM-stjärnan Frida Aili.

 

Först var det mot Visby i en femte och helt avgörande match på Gotland. Därefter blev det final förluster mot Solna och 08 Stockholm.

Till den här säsongen har fyra nyckelspelare försvunnit. Först valde klubben att inte förlänga kontraktet med Maria Näsström. Kort därefter bestämde sig Katarina Andersson att göra Maria Näsström sällskap till Solna.

Sen gjorde också Christie Bacon samma klubb byte. Lägg till detta att hennes tvillingsyster Carrie Bacon inte heller är kvar i Luleå Basket.

Stort ansvar för Frida Aili
I år blir det JVM-silvermedaljören Frida Aili som får ta ett större ansvar ute på golvet.

– Det känns som det är min tur nu. Förra året var det stundtals frusterande att inte få utrymme, säger Frida Aili.

– Den här säsongen ser jag som min chans menar Aili.

– Uppgiften kommer att vara krävande, men jag känner mig mogen att anta utmaningen anser Frida Aili.

Ungerskt i Luleå
Vid hennes sida hittar vi på bakplan ungerskan Eszter Csontos. Hon kommer från spel i den tyska ligan, där hon förra säsongen snittade 18 poäng per match.

– Jag har spelat fyra matcher med henne under försäsongen och det känns som att vi kommer att fungera bra tillsammans, tror Frida Aili.

De amerikanska inslagen är hämtade från collegebasketen. Lachelle Lyles ska utföra det jobb som Katarina Andersson gjorde under korgarna. Lyles snittade 17 returer per match och var med det bäst av alla college spelare.

Rush ersätter Bacon
Christie Bacons ersättare heter Leah Rush. Under hennes andra år på college som var hennes bästa snittade hon 15 poäng per match . Därefter sjönk snittet till 10 poäng per match.

Förklaringen stavas Courtney Paris. Hon var lagkamrat med Leah Rush under dom två avslutande åren. Paris är den stora stjärnan i amerikanska college basketen och svarade förra säsongen för 23 poäng och 15 returer i snitt per match.

– Vi har tittat på amerikanskorna med hjälp av video filmer och båda ser ut att vara kraftfulla i sitt spel. Lyles har dominerat kraftigt under korgarna och Rush kommer att bli ett stort offensivt hot anser Frida Aili

– Det kommer att ta tid att spela ihop laget, men när det är gjort så kommer vi att kunna vara med och konkurrera om guldet säger Frida Aili som ser fram emot att möta Solna, damligans stora favorit till att ta SM guldet.

Fakta Luleå basket:

Nyförvärv:
Eszter Csontos, ChemCats, Tyskland
Lachelle Lyles, Southeast Missouri, USA
Leah Rush,Oklahoma Sooners,USA
Eva-Hägg Myntti, Luleå BG
Anna-Lisa Westin, Luleå Stars
Therese Hellerstedt, Solna Vikings utv.lag
Stefan Lindblom, ass coach , comeback

Förluster:
Christy Bacon (Solna Vikings)
Douglas Zivcic, Ass coach (Okänt)
Jenny Andersson (Eskilstuna Basket)
Katarina Andersson (Solna Vikings)
Maria Näsström (Solna)
Stina Nilsson (Jämtland Basket)
Stina Olsson (Slutar)
Carrie Bacon (Okänt)

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".