Medlemsras i svenska skidklubbar

Radiosporten har tagit del av siffror som är graverande för längdskidsporten. I 10 år har det pågått en nedgång av antalet medlemmar i svenska skidklubbar. Och bara det senaste året försvann var femte tävlingsåkare, inkluderande alla, från barn till elit.
Mer exakt var nedgången 18 procent, räknat under året fram till statistikens brytpunkt den 30 juni 2002. Och ett 20-tal föreningar lade ner sin skidverksamhet helt och hållet. I det största distriktet, Stockholm var nedgången nästan exakt 40 % Hans Persson, hög ledare i Svenska Skidförbundet har tydliga synpunkter på förbundets egen verksamhet. Framför allt har det handlat om ett feltänkande, där ambitionen att få fram världsmästare har prioriterats. Per Elofsson må ha varit VM-kung för 2 år sen - och Världscup-etta i vintras - men nån Per Elofsson-effekt bland unga har inte Skidförbundets Hans Persson sett till. / Bengt Skött
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".