Basket: Ny slutspelsform ställer till det

Ett av Sveriges fyra bästa basketlag kommer att missa damligans semifinaler. Anledningen är den nya spelform som införts till den här säsongen.

Det är dags för damligastart i basket. Redan före första uppkast, står det klart att ett av de fyra bästa lagen kommer att vara borta, när semifinalerna spelas.

De fyra semifinallagen från fjolåret, 08 Stockholm, Telge, Luleå och Solna är förstås inte positiva till den här förändringen men tystnad råder som oftast inom svensk basket.

De fyra är ensamma mot de andra åtta lagen, som i och med den nya spelformen, får en gyllene chans. Ett demokratiskt beslut - så topplagen får tigande acceptera faktum.

Så här ska det gå till:
De tolv lagen möts två gånger.
Därefter bildas två stycken kvartsfinalgrupper. En med de fyra främsta lagen, efter grundserien. Lagen på platserna fem till och med åtta bildar en annan grupp.

De tre topplagen spelar om tre stycken semifinalplatser, medan lagen i den andra gruppen gör upp om den sista. Även här handlar det om dubbelmöten.

Föredelen med årets spelform är att man slipper ojämna kvartfinaler, som var fallet under förra säsongen.

Ett kittlande faktum är att det kan vara helt nya lag, när det drar ihop sig till kvartfinalserie. Vilket som helst av de åtta lagen kan ju komma till spel med två amerikanskor och tre EU-spelare.

Nackdelen är - förutom att ett av de bästa lagen faller bort - är att det här grupperingarna snabbt kan bli klara och att man då får ett stort antal matcher utan betydelse, eftersom alla lag börjar om på noll i kvartfinalserierna.

Hur blir det förresten om det är jämnt kring plats fyra i grundserien. Vill något av de lagen då vinna och hamna i en svårare grupp?

Först ut i damligan är Luleå som på fredagskvällen tar emot Marbo. ()

Kenneth Jansson
kenneth.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista