Jubel när Sydafrika firade rugbysegern

I lördags vann Sydafrika VM i rugby och på tisdagsmorgonen återvände det segrande rugbylaget till hemlandet. Där togs de emot av en glädjerusig folkmassa.

Supportern Mike kysser lagets symbol, springbocken på sin tröja.

- Man får gåshud när man ser dem spela och man gråter när de sjunger nationalsången, säger han.

Mike och kompisen James har väntat sen halv tre på tisdagsmorgonen på flyget från Paris som landade vid halv sju. De var inte ensamma om att vilja hälsa Springboklaget välkomna hem.

Minst ett tusental grönklädda rugbyfans samlades på Oliver Thamboflygplatsen i Johannesburg för att ta emot hjältarna, med plakat, flaggor och tutor. Tv- och radiostationer sände direkt, rugbylaget gick från scen till scen och de flesta av fansen kunde åtminstone få en liten skymt av sina hjältar och av segerpokalen i folkmassorna.

Ingen självklar seger
Att Sydafrika skulle ta hem segern i VM en andra gång var långtifrån självklart. Att de gjorde det och dessutom slog den forna kolonialmakten England med 15-6 var en dubbel seger.

Wayne är på plats med sin fyraårige son och han menar att den här segern betyder mycket för Sydafrika.

- Vi såg vad det betydde för landet när vi vann 1995, säger Wayne och menar att den här segern bygger på vad man åstadkom då.

Förenade landet
1995 hade apartheidregimen nyss fallit och Nelson Mandela hade blivit president och hyllade Sprinboks-laget som sitt lag. Det om något förenade landet.

I dag är det allas lag. Men två hyllade svarta spelare i laget, två av 22, är knappast ett genomsnitt av befolkningen. Men just nu ändå stora inspirationskällor.

Patience, Janet och Shimpo-le tänker följa laget på turnén de närmaste dagarna. President Mbeki tar emot i Pretoria, sen går turnén till Johaneesburg, Soweto, Bloemfontein, Port Elisabeth och till Kapstaden.

Segervissa supportrar
- Vi kände på oss att vi skulle vinna den här gången, säger Janet.

- Presidenten borde besluta om åtminstone två nationella helgdagar för att fira segern, säger Shimpo-le.

Sen segern i torsdags har de här tre inte sovit en enda hel natt säger de och har egentligen inte tid att gå till jobbet. Men vi ska festa till onsdag, sen börjar vi jobba igen, säger de.

Margareta Svensson
för Radiosporten i Johannesburg