Skidor: Kalla och Jönsson är redo

På lördag drar världs-cupen i skidor igång. Vi har träffat fjolårets överraskning Charlotte Kalla och framtidshoppet Emil Jönsson.

Charlotte Kalla känner sig starkare i den traditionella åkningen men hon ska satsa lika mycket på sprint.

– Jag hoppas på att kunna höja mig ett snäpp där också. Jag har inte funderat så mycket på att specialisera mig. Bland damerna i världscupen är det väldigt få som specialiserar sig, säger hon till Radiosporten.

Kalla stark redan 2007
Charlotte Kalla var fortfarande junior i fjol men överraskade alla med en sjundeplats i världscupens premiär och en femteplats i VM. Plus en rad vunna sträckor i stafetter.

Trots framgångarna var junior-VM hennes stora mål förra säsongen. Där var den enda som besegrade henne, i sprint, norskan Astrid Jakobsen.

– Det var ändå inte så mycket som skiljde. Jag har aldrig varit så pass nära henne så jag är hemskt nöjd med min insats där. På de längre distanserna dominerade jag, det var inte många som hade något att säga till om, säger hon.

Nu ska Kalla försöka slå de bästa seniorerna.

– Det känns som det är en bit kvar men om några år tror jag inte att det bara är en dröm utan verklighet, säger hon.

Jönssons genombrottssäsong?
Emil Jönsson är en annan som spås vara en blivande världsstjärna. Han är lite spänd inför premiären.

– Det är blandade känslor. Klart man är lite orolig hur kroppen känns och hur träningen har fungerat. Men det har känts väldigt bra och det är en glädje att få starta igång säsongen, säger han till Radiosporten.

Hans sikte i vinter är att bevara jämnheten från fjolåret.

– Och få in topparna riktigt. Det är ett mästerskapsfritt år så nu får man passa på att testa olika tränings- och tävlingsupplägg.

Han stora mål är dock OS i Vancouver.

– Jag vet ganska exakt hur jag ska träna mot det redan nu, säger han.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se